Bemutatkozás

“Az élet nem arról szól, hogy várjuk a vihar elmúltát, hanem arról, hogy megtanuljunk táncolni az esőben”

Vivian Greene

1970-ben születtem Kiskőrösön. Nyolc évesen kezdtem tenorkürtön tanulni a kiskőrösi zeneiskolában, Filus Lajos bácsi kezei alatt.

14 évesen felvételt nyertem a budapesti MN Zenész Tiszthelyettesképző Szakközépiskola tuba tanszakára. Hommer Lajos növendékeként szereztem meg a zenei érettségimet. A szakközépiskola elvégzése után Veszprémbe kerültem katonazenészként a Légierő Zenekarba.

Munka mellett felvételiztem a Zeneakadémia tuba tanszakára. Sikertelen felvételim miatt döntöttem úgy, hogy örökre lerakom a tubát és visszatérek eredeti elképzelésemhez, a harsonához. A veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában végeztem el a harsona szakot, Szuromi Miklós és Burget Péter növendékeként.

Mivel ebben az időben katonazenészként nem volt lehetőségem a szakmai továbbtanulásra, ezért egy kis kitérőt téve szociálpedagógusi diplomát szereztem a Soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskolán.

Tervezett karmesterhelyettesi beosztásom tette lehetővé a szakmai továbbtanulást, így szerezhettem meg harsonatanár és kamaraművész diplomámat a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében, Nemes Ferencné (Ica néni) tanítványaként és fúvószenekari karnagyi diplomámat, Sereg János tanítványaként. 2007-ben léptettek elő főhadnaggyá és neveztek ki a Légierő Zenekar karmesterhelyettesének Katona János alezredes karmester mellé.

2008-ban felkértek Pápa Város Fúvószenekarának karmesteri posztjára. Pápára kerülve a zenekar mellet a pápai Bartók Béla Zeneiskolában is elkezdtem tanítani. 2011-ben szolgálati nyugdíjba vonultam a katonazenekartól. Így több időm lévén elvégeztem a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet Msc. okleveles harsonatanár szakát Falvai Antal tanítványaként. 2012-2018 között a zeneiskola mellett a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában éneket, a Művészeti Szakgimnáziumában zeneismeretet és kreatív zenét tanítottam. Eközben a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán közoktatási vezető pedagógus szakvizsgát tettem.

2015-ben megválasztottak a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségébe, így én lettem Fejér és Veszprém megyékben a szövetség képviselője. Ugyan ebben az évben kértek fel a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnöki posztjára, amit 2017-ig láttam el.

2016-tól az akkreditált pedagógus továbbképzés keretein belül és mesterkurzusokon tartok előadásokat a fúvószenekari munkáról, fúvószenekari hangszerelésről. Utóbbiból tankönyvet is írtam Fúvószenekari hangszerelés címmel, ami mára ajánlott irodalom lett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar karmesteri szakán.

2017-ben kineveztek a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetőjének.

Szerencsésnek mondhatom magamat, és büszkeséggel tölt el, hogy hangszereléseimet ma már világszerte játsszák.