Posted on

Queen slágerek fúvószenekarra

Az elkészült hangszereléseket meghallgathatja Pápa Város Fúvószenekarának előadásában. Újévi Fúvós Show (2019.)

ÉNEK:

Ekanem Bálint Emota, Fodor Bernadett, Ress Hajnalka és Solti Ádám

Posted on

ABBA slágerek fúvószenekarra

Az elkészült hangszereléseket meghallgathatja Sopron Város Fúvószenekarának előadásában. ABBA Show szilveszteri koncert (2018.)

Fúvószenekari hangszerelés

Posted on

Horváth Adrián: Mi a siker titka!?

Mielőtt bármit leírnék, fontos leszögeznem, hogy már a siker definícióján is órákat lehetne vitatkozni, ezért fontosnak tartom, hogy a cikk megírását az a megnövekedett közönségszám motiválta, ami Pápa Város Fúvószenekarának koncertjeit kíséri.

Sokan értetlenül állnak már az előtt is, hogy hogyan lehet többezres nézőszámot és milliós jegybevételt produkálni két-háromezer forintos jegyár mellett egy fúvószenekari koncerten. Mi sem így kezdtük. Három fontos dolog szerencsés találkozásának volt köszönhető:

 1. egy lelkes zenekari vezetőség, aki a koncertek szervezését bonyolítja (és működteti az egyesületet)
 2. a műsorpolitika tudatos kialakítása
 3. a zenekarra jellemző fúvószenekari hangkép kialakítása

És ahogy említettem: ez szerencse volt, mert nem mondhatom, hogy egy időponttól fogva minden tökéletesen működött. Ez több éves tapasztalat formálta, alakította ki.

A három kritériumból most csak a másodikra és a harmadikra szeretnék kitérni, mert annak kialakításában magam is tevékenyen részt vettem.

Műsorpolitika

Egy évszázada még természetes volt, hogy egy karmester vagy akár a zenekari tagok, ha hallottak egy számukra tetsző darabot hallás után leírták, vagy elkérték (megvásárolták!) a zongorakivonatát majd meghangszerelték és már játszotta is a zenekar. A lényeg a „meghangszerelték”-en van!

Mára teljesen elkényelmesedtünk. Ha a fenntartónk jobb anyagi körülmények között van, akkor több, ha nehezebb helyzetben van, akkor kevesebb kottához jutunk hozzá. Természetesen mindenki szeret körülnézni a saját háza táján is és elkérni a szomszédos fúvószenekarok általa jobbnak vélt darabjait. Szerencsésebb esetben a zenekar már rendelkezik egy nagyobb kottatárral és az abban lévő darabokat forgatja, amit egy-egy újabban vásárolt művel egészít ki. Így bizonyos darabok akár évtizedekig felcsendülhetnek ugyanazon a területen, és már a legfanatikusabb rajongó is ijedten menekül el a hallatán.

Tehát általánosan elmondható (és ez volt jellemző ránk is), hogy a zenekar műsorpolitikáját nem az határozta meg, hogy mit szeretne a zenekar, mi a közönség elvárása, hanem az, hogy milyen lehetőségei voltak a zenekarnak. Az egyik legnagyobb változást az okozta, hogy mi megfordítottuk az egészet. A zenekar tagjaitól, de a közönségből is számos kérést kaptam, hogy mit játsszunk. És miért ne? Leültem a gép elé és nekiálltam meghangszerelni azokat a darabokat, amiket szívesen hallgatna a közönség. Mivel a darabokat eleve saját zenekarom számára írtam, ismerve a tagok képzettségét, így a darabok jobban is szóltak, de erről majd később.

Először egy-egy darab került be a műsorba, majd rájöttünk, hogy ha egy saját blokkot hagyunk a koncerten a „nem hagyományos fúvószenének”, azaz nem keverjük a műfajokat, akkor sokkal jobban felépíthető a koncert tematikája. Mert valamiféle tematikára mindig szükség van. A néző sokkal jobban szereti, ha vezetik és világosan érti mi, miért jön egymás után, és itt értékelődött fel a konferansz szerepe. Én általánosan vallom, hogy minden feladatot olyan emberrel kell elvégeztetni, aki ért hozzá. A konferanszié szerepére is mindig ehhez értő személyeket kerestünk, mert fontos volt, hogy ne akasszuk meg a hangversenyek dinamikáját. Amikor úgy tűnt, hogy nagyon zavaró lenne az állandó konferálás, akkor kerettörténetet találtunk ki, hogy egy-két, vagy akár több színész, vagy annak tanuló fiatal lendítse át a számok közötti kis időt.

A közönség észrevette, hogy új dolgok alakulnak ki és elmondták a barátaiknak is, hogy érdemes ellátogatni a koncertjeinkre. Észrevettük, hogy a telt-házas (kb. 400 fős) színházi koncertünket meg kellett ismételni. A következő évben már kettő, majd három koncertet szerveztünk, és egyszer csak azt vettük észre, hogy kinőttük a színháztermet, majd kinőttük a sportcsarnokot is.

Ez a nagy népszerűség viszont nem jöhetett volna létre, ha megmaradunk a hagyományos fúvószenei hangképünk mellett.

Új fúvószenekari hangkép

Mi a baj a hagyományos fúvószenei hangképpel? Semmi! Viszont arra jöttem rá, hogy a nyugati és amerikai kiadók könnyűzenei hangszerelések esetén nem a zenekarok hangképét akarták megváltoztatni, hanem a könnyű műfajú számokat adaptálták fúvószenekarokra, azaz „fúvószenésítették” a könnyűzenét. Számos ilyen mű született (pl. Doors/Adele/Santana/stb in Concert sorozat). Ez lehetővé tette, hogy a könnyűzene, mint műfaj beágyazódhatott a fúvószenekari hangzásba, de magán a hangzáson nem változtatott és nem alakította ki azt az igényt, hogy magát a könnyűzenei stílust, helyes frazeálással megjelenítsék a játékosok (tisztelet a kivételnek). Viszont ez így is működött, könnyebb volt lejátszani a zenekaroknak is, de nem hatott újnak. Üdítő kivétel volt japán hangszerelők és a Rundel „New Sounds for Concert Band” sorozata, amely már igényelte (volna) a helyes, stílus-szerű frazeálást.

Mi is végig jártuk ezt az utat. A zenekar hangképének kialakítása nem volt tudatos folyamat. Mivel több évet töltöttem a Légierő Big Bandben, számomra alapkérdés volt a helyes stílusban való játék. Igazából be kellett törnöm a zenekart, mint egy vadlovat, hogy törekedjen a helyes zenei artikulációra, ami teljesen ellentétes volt a klasszikuséval, és amit évekig sulykoltak beléjük a zeneiskolában. A legtöbb gondot a swing játékmód okozta. Sok-sok hosszú és lassú tempójú játszás alatt gyakoroltuk ki a helyes játékmódot.

A változást viszont az hozta, hogy a hangkép kialakításával újra a megszokottól ellentétes irányba indultunk. Mivel mára a fúvószene már majdhogynem stílusként jelenik meg az egységes hangkép és játék miatt, holott ez csak hangszerek összeállítását kellene, hogy jelentse, mi változtatni akartunk rajta. Könnyű megoldásként elérhetővé vált volna a Big Band hangzás, de ezt nem tartottam jónak (viszont erre is hallani számos példát).

A hangszereléseket magam készítettem, sokat kísérletezhettem, így a fúvós és a Big-Band hangzás megfelelő keverésével alakítottam ki Pápa Város Fúvószenekarának sajátos hangzásvilágát. Ebben a hangzásban nagyobb szerepet kap a szaxofon sor, de nem a többi fafúvós rovására. A rézfúvósok viszont inkább a fúvószenekarokban megszokott szerepben maradtak. Megjelent a zenekarban a basszusgitár, de egyes koncerteken a gitár, a zongora és az ének is.

Ezek a változások magával hozták a hangosítás problematikáját. Én úgy látom, hogy ma Magyarországon a legnagyobb gond ebből adódik. A hangtechnikusok többsége nem tud fúvószenekart hangosítani.

Először az alapkérdés: Miért kell egyáltalán hangosítani?

Ha a zenekarban énekes, vagy akár egy teljes ritmusszekció van, akkor azért szükséges a hangosítás, mert a hangosított és a nem hangosított szekciók között hatalmas élvezeti különbséget lehet hallani. Azaz egy akusztikus hangzás sohasem tud megfelelően megjelenni az elektronikus hangzás mellett. Ilyenkor már – akár térmikrofonokkal – a zenekart is el kell helyezni az elektronikus hangképbe.

Mi történik ilyenkor a legtöbb helyen?

A hangosító feltolja az ének és a ritmusszekció hangerejét a maximumra, a zenekart szépen lehúzza a minimumra, hogy alig hallható legyen a „szőnyeg” és mehet a koncert. Így lesz a fúvószenekarból szép „biodíszlet”. A dobok szólnak leghangosabban, meg az ének. Nekünk viszont sosem szabad megfeledkeznünk Markovics Gábortól oly sokat hallott „fúvószenekari hangzáspiramisról”. Ugyanis itt is használható, azaz kell használnunk.

Először is el kell magyarázni a hangosítónak, hogy mit miért kérünk (ő is meg fogja érteni), utána kell egy kontroll (hangfal vagy „füles”) a mi részünkre is, mert hangosítás esetén mi sem hallhatjuk a kész kikevert hangot. És akkor hogyan tudnánk menet közben korrigálni?

Ezek után felépíthetjük a hangzást:

 1. Leghangosabbak a basszus szólamok (fagott, basszusklarinét, baritonszaxofon, tuba, basszusgitár) egyik sem a másik rovására.
 2. Halkabbak a középszólamok (alt-, tenorszaxofon, kürt, tenorkürt, harsona)
 3. még halkabbak a magas szólamok – ők vannak úgyis a legtöbben (fuvola, oboa, klarinét, trombita)
 4. és leghalkabb az ütő!

A zongorát, gitárt és éneket ebbe a hangképbe süllyesztem bele. Nem rárakom! Belesüllyesztem! Igen, az éneket is! Én nem rock koncertet akarok adni, hanem fúvószenekarit.

A zenekar tagjai hatalmas problémával találkoznak: nem hallják magukat. Ezért fontos a kontroll a karmester füléhez! Ha valaki nem hallja magát, elkezd egyre hangosabban fújni, ami az egész zenekarban generálni fogja a hangerőt. Így a gondosan beállított hangképünk darabjaira esik szét. Fontos, hogy a karmester és a zenészek között állandó kapcsolat legyen. A karmesternek „kordában” kell tartania mindent és ügyelni rá, hogy mindenki maradjon a megbeszélt dinamikánál (ez a legnagyobb feladat).

Úgy gondolom – ahogy saját példánk is mutatja – hozzáértő szakemberekkel egy fúvószenekar is professzionális módon kihangosítható és élvezhető koncert mutatható be elektroakusztikusan is.

Mára idáig jutottunk és büszkék vagyunk arra, hogy számos zenekar kezdte el követni a példánkat. Fontos megjegyeznem, hogy koncertjeink első felében mindig ragaszkodunk a koncertfúvós repertoárunk bemutatására is, mert ennél jobb alkalmat nem találhatnánk arra, hogy ennyi ember hallgasson klasszikus és kortárs fúvószenekari darabokat.

És most beszéljenek a számok. A 2019-ben megtartott két újévi koncertünkre kétezer ember volt kíváncsi, a jegybevételünk 4,6 millió forint volt. Természetesen ebből finanszíroztuk azt, hogy a megfelelő emberek világítsanak és hangosítsanak bennünket, amire például 1,2 millió forintot költöttünk.

Remélem, még sok-sok koncertet adhatunk és megtarthatjuk közönségünk mérhetetlen szeretetét!

Horváth Adrián karmester

Pápa Város Fúvószenekara

Posted on

A Grease musical dalai fúvószenekarra

A kilenc számot meghallgathatja Pápa Város Fúvószenekara előadásában.

Vendég énekesek: Ress Hajnalka és Solti Ádám

Posted on

Horváth Adrián: A fúvószenekar hangszerei

HORVÁTH ADRIÁN: A FÚVÓSZENEKAR HANGSZEREI

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatójaként írt diplomamunkám

Bevezetés

Az idők folyamán a fúvószenekarok hangszer-összeállítása sokat alakult, változott. Az egyes országok zenekarainak hangszerösszetétele is sokban különbözik egymástól. De szerencsére a fúvószenekarok története csak 200 évre nyúlik vissza, így a fennmaradt partitúrákból, fényképekből nyomon követhetőek a változások. A partitúra lehetőséget ad megismernünk a szólamok felállását, a fényképeken pedig nyomon követhetjük, hogy melyik szólamokat duplázták, vagy sokszorozták meg a zenekari arányok megtartása végett.

A fúvószenekarok felépítésére jellemző egy vezérelv. Ez az elv a fúvós hangszerek felosztása az énekes hangszercsoportok szerint:

SZOPRÁN – ALT – TENOR – BASSZUS

A fúvószenekarok szólamai általában e négy szólam köré csoportosul.

De miért volt erre szükség?

Mert a fúvós hangszerek terjedelme csak két, esetleg három oktáv, ezen belül a jól képezhető és könnyen megszólaló hang még ennél is kevesebb. Ez még nem indokolta volna azt, hogy minden oktávra két hangszer jusson, de az egyes hangszerek legmélyebb hangjainak vivőereje, hangmennyisége nem egyezett a legmagasabb hangjainak hangerejével (egy mély hangszer magas hangjai nem olvadnak egybe a magas hangszer alsó hangjaival), ezért szükséges volt a sűrűbb felosztás.

Hogy jobban megértsük a hangszer-csoportok kialakulásának folyamatát, előbb érdemes megismerkednünk a fúvószenekarok kialakulásának történeti hátterével is Amerikában és Európa különböző részein. Meg kell találni azt az időpontot amikortól zenekarnak tekinthető a zenészek együtt-játszása különböző eseményeken. Meg kell találni a szólamcsoportok kialakulásának idejét és módját, és, hogy ezekhez milyen hangszereket használtak elődeink és milyen hangszereket használnak ma kollégáink.

Miért csak Európáról és Amerikáról esik szó?

Természetesen fúvós együttesek kialakultak szerte a világon, sőt számos hangszer más földrészről került az Európai kultúrába, de ennek ellenére a fúvószenekari kultúra kialakulása igazából az Európai és az Egyesült Államokbeli történések következménye volt, majd a már kialakult fúvószenekari minták terjedtek el szerte a világon, hol előbb, hol később.

Történeti áttekintés

A zenekarok kialakulása

A zenekar neve a görög „orkhésztra” szóból ered (jelentése azt a helyet jelölte, ahol a színházban a kórus énekelt, táncolt), alatta a közös előadás céljára egyesült nagyobb hangszeres együttest értjük. Ebben az értelemben a zenekar olyan régi, mint amilyen régiek a hangszerek.

Európai értelemben azonban az ókori primitív együtteseket, a görög és római zenész csoportokat még nem tekintjük igazi zenekarnak. Európában a zenekar nem az ókoriak folytatása, hanem a reneszánsz-kori (16. század) kisebb létszámú együttesek fejlődésének, összeolvadásának az eredménye. Eleinte a hangszereket csak az egyes énekszólamok pótlására használták, majd később az egyes hangszert alárendelték a kollektív hangszínnek. Tehát a hangszínek szembeállítása fejlesztette ki a hangszercsaládokat.

A 17. században a zenekarok felépítése az egyes vidékeken eltérő volt, Franciaországban és Angliában a vonósokat kedvelték, míg Németországban a rézfúvósok voltak divatban.

Városi zenekarok

Georg Eberlein: Pfeifferstuhl

Az európai városok vezetése már a 13. századtól alkalmazott zenészeket. Az első ismert város, amelynek saját zenekara volt, a németországi Brunswick volt 1127-ben.

Az udvari együttesekkel szemben a szabad városok tanácsainak a síposai, trombitásai, harsonásai már szerződtetett városi zenészek voltak, akik külön céhekbe is tömörültek. Németországban a városi zenészeket „Stadtpfeifer”-nek (városi dudás), Angliában „waits”-nek (őrök – a városi őrség síposai miatt) nevezték.

A 15. századra már majdnem mindegyik városnak volt zenekara; a legfontosabb feladatuk az volt, hogy az elöljárót kísérjék a különféle ünnepségeken, illetve éjszaka az utcán zenéljenek.

A 16. században vált szokássá ünnepi estéken a „turmmusik” azaz a toronyzene és a báli rendezvényeken pedig „suite” azaz a tánczene. A toronyzene repertoárjának nagy részét hangszeres kísérettel előadott korálok alkották, de néha „turmsonaten”, vagyis kornetten, harsonán és trombitán előadott, négy vagy ötszólamú hangszeres zene is felcsendült.

Barokk Schalmei-k

E század zenekarainak legfontosabb hangszere a „schalmei” volt, egy dupla nádnyelves fafúvós hangszer, amelyet először Ázsia nyugati vidékein használtak tánc- és szertartási zenék előadásához, és a keresztesekkel került át Európába a 12. században. Az oboa elődjének tekinthető hangszert átható, erős hangja különösen alkalmassá tette szabadtéri előadásokra.

A nyolclyukú európai hangszert, keleti elődjéhez hasonlóan, egyetlen, kúposan kialakított keményfa darabból készítették, amely harang alakban végződött. Számos méretváltozata volt.

A barokkban is még a hangszínek szembeállítása volt a cél. Händelnél pl. a vonóskarral szemben állt a háromszólamú oboa-család, két fagott szólam, három kürt szólam, három trombita szólam és három timpani.

Az igazi zenekar a klasszikus zenei korszak (17. század) homofon stílusában bontakozott ki, azaz a hangszerek mindegyike csak egy-egy szólama az összeolvadt együttesnek. Ebben nagy szerepe volt az opera kialakulásának. A négyszólamú énekkar mintájára a zenekarban is általánossá válik a négyszólamú gondolkodás. Eközben a vonósok nélküli, szabadtéri fúvószene is kamarazenévé finomodik. Kialakul a „harmóniazene”.

Harmóniazene

A vonós hangszerekhez hasonlóan a fúvóshangszerek is stabil, megbízható hangszerek lettek a 18. századra, köszönhetően ez a számos felfedezésnek és újításnak a hangszerépítés terén. Ha figyelmesen átnézzük Franz Josef Haydn több mint 100 szimfóniáját láthatjuk, hogyan kísérletezik, hogy megtalálja a legelőnyösebb és leggyakorlatiasabb hangszín-kombinációkat. Az oboa és a fagott már elfogadott hangszer volt, mint szoprán és basszus fafúvós hangszer, amíg a klarinét még csak ekkor kezd divatba jönni Franciaországban, Angliában és később a Habsburg birodalomban. Az angolkürt is népszerű, mint a fuvola, kontrafagott és a basszetkürt (korai alt-klarinét).

A kürt kivételével a rézfúvós és ütős hangszereket alig használták szimfóniákban, azokat „száműzték” inkább a katonazenekarokba vagy az alantasabbnak tartott operákba.

1. gyalogos hadtest zenekar, 1753 Anglia

A zeneszerzők kísérletezésének köszönhetően a vonósok domináns szerepét ellensúlyozva egyre többet alkalmazták a fafúvósokat a harmóniák megszólaltatására, és színes kontraszt hangszínek alkalmazására a vonósokkal szemben. Ez vezetett el a csembaló leváltására, és helyébe a fafúvósok léptek. Így kialakulhatott a „harmóniazene”, amely elnevezés utal a fafúvósok szerepére a zenekarban, az együttes elnevezése pedig „harmónia” lett.

A harmónia általában nyolc zenészből állt, ami nem függött össze az ezen időben megtalálható két fajta katonazenekar típussal (kis-zenekar – nyolctagú és szintén harmóniának nevezett és a másik, ami a nyolctagú együttes mellett török hangszereket is használt: rézfúvós, ütősök és kis-klarinét, pikoló).

A harmóniazene a katonazenekaroktól teljesen különálló kulturális jelenség volt, függetlenül attól, hogy a hangszer-összeállítások hasonlósága miatt sokszor nevezték a katonazenekarokat is harmónia néven.

Angol serpent

Nyugat-Európában a klarinét volt a legelterjedtebb violinkulcsos hangszer, míg Németországban és a Habsburg birodalomban az oboa volt. Az 1780-as évek elején Bécsben a legismertebb hangszer-összeállítás a „2-2-2-2” (2 oboa, 2 klarinét, 2 kürt és 2 fagott) modell volt.

Heckel kontrafagott és
Buffet fém kontrafagott

A kilencediknek megjelenő hangszer a kontrabasszus szólamot volt hivatott játszani. Ez nem szóló szólam volt, de eléggé erősítette a hangzást az együttesben. A fagott alatt szólt egy oktávval. Erre a legelterjedtebb hangszer Angliában a serpent volt, de Franciaországban a harsonát használták. Az Osztrák birodalomban a kontrafagott volt használatban. A 19. századra pedig már megjelent a basszuskürt is.

Amíg a 18. században nyolc zenész volt az elfogadott létszám, addig a 19. századra már ez a szám 12-re is növekedhetett (talán a romantikus időszakra jellemző harmónia igény miatt). II. József császár koronázásakor Pressburg-ban, Grassalkovich herceg és Eszterházy herceg összevont együttesei léptek fel Georg Druschetsky: 21 fúvósra írt művével

A 19. századra a harmóniazene Bécsben kedvelt „vacsorazene” lett, és a legkedveltebb időtöltés lett ezt hallgatni a bécsi arisztokrácia körében.

A legnagyobb ismert harmónia a Kraft Ernst herceg által fenntartott Wallerstein-i harmónia volt. 12 fúvós zenélt benne (2 fuvola, 2 oboa, 2 klarinét, 2 kürt, 3 fagott és egy hegedű – amin Antonio Rosetti karmester játszott).

Legismertebb harmónia-zene-szerzők:

 • Franz Josef Haydn: az első volt, aki a partitúrájába klarinét szólamot írt (1761?). A C-dúr Divertimentóban 2 klarinét és 2 kürt szerepel. Partitáiban és Divertimentóiban 2 oboát, 2 kürtöt és 2 fagottot; vagy 2 klarinét, 2 kürt és két fagott; vagy 2 klarinét, 2 oboa, 2 kürt, 2 fagott és 1 kontrafagottot alkalmaz.
 • Wolfgang Amadeus Mozart: A harmóniazene alappilléreinek tartják három szerenádját, amit 1781 és 1782 között írt. Az Esz-dúr szerenádot (1781) eredetileg 2 klarinétra, 2 kürtre és 2 fagottra írta. 1782 áprilisában áthangszerelte 2 oboára a jobban hallhatóság kedvéért.
 • Ludwig van Beethoven: számos fúvós darabot írt élete során (pl.: Oktett, Op. 103, Rondino, WoO 25 – 1792), mindkét műben a „2-2-2-2” hangszer-összeállítást alkalmazza.
 • Franz Schubert: említést érdemel oktettje, melyet 1813-ban írt és csak egy kisebb darabja maradt fenn az utókornak (Eine Kleine Trauermusik) hangszer-összeállítása a következő: 2 klarinét, 2 fagott, 1 kontrafagott, 2 kürt és 2 harsona.

Orosz kürtzenekar

Amíg a harmóniazene hódító útját járta Európában, addig Oroszországban egy érdekes és bizarr formáció alakult ki. Ez volt az „orosz kürtzenekar”.
Kirilovich Narishkin herceg Elizabeth cárnő mestervadásza a vadászatokon felcsendülő natúr-kürtök lehetőségeit (csak a felhangjait tudta megszólaltatni) nem tartotta elégségesnek, ezért úgy gondolta, hogy több hangolású natúr-kürtöt alkalmazva kitágíthatja a kürtök hangterjedelmét. Ezen ötletétől vezérelve, rézművesek készítették el 1751-ben a hercegnek azt a 16 új hangszert, melyek a D-dúr akkordjaira voltak hangolva, akár az orgonasípok. Még ezen évben be is mutatkoztak a Cárnő előtt, akinek annyira megtetszett az együttes, hogy elrendelte a zenekar elterjesztését szerte a birodalomban.

A fúvószenekar születése

Amint látjuk a 18. századra kialakul a szimfonikus zenekar (a vonós zenekart és a harmóniát összeültetik) és szép számmal működnek fúvós és vonós együttesek külön-külön is. De eljött az ideje a rézfúvós hangszerek pódiumra lépésének is.

A 18. században feltalálják a kromatikus rézfúvós hangszereket. Négy nagy csoportjuk alakul ki:

1.) Dugattyús / pumpás (piston valves): a legtöbb trombita, kornett és tuba dugattyúsként épül meg.

„Stölzel” dugattyú (Heinrich Stölzer 1814)
„Berlin” dugattyú (Wilhelm Wieprecht 1827 Berlin)
„Périnet” dugattyú (Francois Périnet 1833 Párizs)
„Double-piston” dugattyú (Christian Friedrich Sattler 1821 Lipcse)

2.) Forgószelepes („ventil”-es vagy „rotary valves”): kürt és néhány trombita, bár később egyre több hangszeren alkalmazzák megbízhatósága és gyors váltása miatt.

„német” forgószelep (Friedrich Blühmel, Heinrich Stölzer 1818 Berlin)
„Allen” forgószelep (Joseph Lathrop Allen 1853 Boston)
„korong” forgószelep (John Shaw 1838)

3.) Tolókás: a harsonák családja használja. A legrégebbi módszer a hang magasságának megváltoztatására.

4.) Takarópárnás-billentyűs („keys): a fafúvós hangszereken is alkalmazott, a lukak letakarásához használt billentyűsor (serpent, ophicleide és a „keyed bugle”)

Az újításoknak köszönhetően egyre több fúvós hangszert építettek (Adolphe Sax – szax-kürtök, szaxofon, Richard Wagner – Wagner tuba, Ferdinand Sommer és Carl Moritz – baritonkürt, Wilhelm Friedrich Wieprecht – tuba). A fafúvós hangszerek is egyre modernebbek lettek (pl. Theobald Boehm munkássága – Boehm klarinét és fuvola és ennek hatására a modern oboa).

Az olyan területeken ahol szükség volt a nagyobb hangerőre (katonaság, szabadtéri koncertek, nagyobb fesztiválok) a legkézenfekvőbb megoldás a fúvószenekar alkalmazása volt.

A katonazenekarok

„Azután így beszélt az Úr Mózeshez: Készíts két harsonát, ötvözött ezüstből készítsd azokat. A közösség összehívására és a táborok elindítására lesznek azok. Amikor megfújják azokat, gyűljön hozzád az egész közösség a kijelentés sátrának bejáratához. Ha az egyiket fújják meg, gyűljenek hozzád a fejedelmek, Izrael nemzetségfői. Ha pedig riadót fújtok, induljanak el azok a táborok, amelyek keletre táboroznak. Ha másodszor fújtok riadót, induljanak el azok a táborok, amelyek délre táboroznak. Riadót kell fújniuk induláskor. De ha a gyülekezetet gyűjtitek össze, ne riadót fújjatok. A harsonákat Áron fiai, a papok fújják. Örök rendelkezés legyen ez nálatok nemzedékről nemzedékre. Ha hadba indultok országotokban a benneteket szorongató ellenség ellen, akkor is ezekkel a harsonákkal fújjatok riadót. Akkor majd megemlékezik rólatok az Istenetek, az Úr és megszabadultok ellenségeitektől. Fújjátok meg ezeket a harsonákat az öröm napjain, az ünnepeken és a hónapok kezdetén, amikor égőáldozatokat és békeáldozatokat mutattok be, és emlékeztetni fogják istent rátok. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek!”

“római-tuba”

Mint olvashattuk a katonai célokra használt zene valószínűleg egy idős az emberiség azon képességével, hogy a hangot, mint egyszerű természeti jelenséget az ember tudatos tevékenységgel, művészetté és tudománnyá fejlesztette. Az ősi társadalmak nem csak a vallási rituáléiban, hanem az ellenség elriasztásának céljából is használtak hangkeltő eszközöket.

“cornu”

Később az ókori társadalmakban ezt a képességet már hadi célokra is felhasználták, ami egy zenei jelrendszer felállítását jelentette, amely a seregek kommunikációját volt hivatva elősegíteni a hadszíntereken.

Az ókori római ármádiában az etruszk eredetű hosszú egyenes bronzból készült „római-tuba” a visszavonulást, míg a „cornu” az őrségváltást jelezte.

Az európaiak a keresztes hadjáratok során a 11-13. században ismerkedtek meg először a katonazenekarok fogalmával. Ennek ellenére a katonazene első szervezett formájával csak a 16. században találkozhattak a török szultán haderejében, ahol a török sereg már tudatosan használta fel a katonazenekar által játszott zene erejét a hit és az elszántság megerősítésének érdekében.

Európában ugyanekkor a hadseregek a katonazenét csak dob és kürtjel formájában használta fel, és még nem látta azt a lehetőséget – amit a török hadsereg – hogy a katonazenekarral, egy ország saját kultúrájával is hódíthat.

A katonazene nagy változását Európában a 18. század hozta meg a hivatásos katonazenekarok megjelenésével. Ebben az időben veszik át az európai katonazenekarok a „török” vagy janicsárzenét. Ekkor kapnak helyet a zenekarokban az oboák, sípok, dobok, páros réztányérok, triangulumok, török félhold csengőkkel („schellenbaum”) és a nagydobok.

Síposok (1523) grafit rajz. Basel, Kupferstichkabinett

A Francia és Porosz mintára felállított európai hadseregek ebben a korszakban már szervezett haderőként kaszárnyákban kerültek elhelyezésre és ott már megjelentek az első katonazenekarok is, amelyek az ezredek napi tevékenységében aktív szerepet játszottak. A kor háborúiban a hadurak már nem érdekeltek abban, hogy a legyőzött terület összeomoljon, hanem a cél az volt, hogy a gazdaságilag és kulturálisan is jövedelmező maradjon a győztes fél számára. Ezért a katonazenére, mint kulturális misszióra is tekintettek. A katonazenekarok mindenhol ott voltak, ahol hadmozdulatok zajlottak és térzenéken, katonai parádékon közvetítették a győztes fél diadalát, kulturális értékeit.

A század végére a katonazenekarok mérete megnőtt, ami főleg az ütős szekció bővülésének volt köszönhető. Ez azonban magával hozta a dallam hallhatósága érdekében a fúvósszekció megnövelését is. Megjelentek a katonazenekarokban a klarinétok és számuk hamarosan minden más hangszerét felülmúlta. A klarinét a katonazenekarban hasonló szerepet tölt be, mint a hegedű a szimfonikus zenekarban. Annak, hogy felváltotta az oboát, két oka volt: a menetelő zenésznek sokkal könnyebb volt megszólaltatni a szimpla nádnyelves klarinétot, mint a dupla nádnyelves oboát, emellett az oboa lágy hangját a modern rézfúvósok sokszor elnyomták.

A katonazenekaroknak két fajtája alakult ki:

Az első az úgynevezett csapat-zenekarok voltak. A zenekarok csak natúr hangszereket használtak (natúr-szárnykürt, natúr-trombita, natúr-kürt, „bagpipe” (duda), „fife” vagy németül „schwegel” (síp vagy kisfuvola).  Ezek a zenekarok kísérték a csapatokat a csatamezőre és a katonákat szórakoztatták. A csapatzenekaroknak is két fajtája létezett:

   • 14. Királyi Huszár Zenekar (Anglia)

    Gyalogos zenekarok: az egységes lépés biztosítása miatt kezdték alkalmazni. Eleinte egy „fife” (síp) játszott két pergődob kíséretével. Ezt nevezték a gyalogságnál „spiel”-nek.

   • Lovassági zenekarok: eleinte 2-3 trombitás és 1 pár (lóra szerelt) üstdob emeli a vonuló lovasok pompáját. Ezt hívták „trombitás menet”-nek. De elterjedt volt az is, hogy többféle hangolású natúr-trombitával vonultak így képesek voltak a kromatikus hangzásra.

A billentyűs rézfúvós-hangszerek feltalálásával alakulnak ki az újabb (második) fajta katonazenekarok. A 18. századtól az 1. világháborúig, még mind két fajta katonazenekar megtalálható a hadseregekben. Az első világháború hozza azt a fajta szemléletet, ami a csapatzenekarok modernizálásához vezet, hiszen egyre fontosabb volt a katonák szórakoztatása, amihez elengedhetetlenek voltak a kromatikus hangszerek.

A katonazenekarokban egyre nagyobb számban alkalmazták a fafúvósokat is, ami az alapjait teremtette meg a későbbi „marching band” (menetzenekar) és „concert band” koncert-fúvószenekar kialakulásának.

Ezt a fajta „csapatzene” (indulók, ceremónia zenék) annyira népszerű volt a két világháború között, hogy számos más szervezet is felkarolta. Ekkor jelennek meg a rendőrség, tűzoltóság fúvószenekarai és a veteránok számos fúvószenekara. Sőt ekkor jelennek meg azok a hagyományőrző zenekarok is, akik felvállalták a korabeli hangszerek megőrzését és zenekaraikban máig is e hangszereken játszanak („pipe” (duda) és dob zenekarok, „fife” (síp) és dob zenekarok és a dobos és „bugle” zenekarok.

A katonazenekar kifejezés mára már a civil „marching band” menetzenekarokat is jelenti, mert ők azok, akik hasonló stílusban játszanak, hasonló felállásban és hasonló hangszerelésben.

Fúvószenekari típusok

A hangszer-összeállítás („instrumentation”) különbözőségei

A “Music for the Royal Fireworks” partitúrájának első
lapja

Minden népnek és minden időszaknak meg voltak a saját és sajátságos hangszer-összeállításai. Sokan és sokszor megpróbálták egységesíteni az összeállításokat ezért az évek folyamán rengeteg tanulmány és könyv jelent meg ebben a témában. Talán a leghíresebbek Hector Berlioz és Nikolai Rimsky-Korsakov – ma már klasszikusnak számító – könyvei a zenekari hangszerelésről, hangszer-összeállításról.

Amíg a szimfonikus zenekar egy meghatározott összeállításban létezhetett csak, addig a fúvószenekaroknak számtalan válfaja található meg a történelemben. Például a 17. század elején Németországban egy zenekar kornettekből és „sackbut”-okból állt melyek a tornyokban zenéltek, addig a 18. században, Angliában Händel: Music for the Royal Fireworks művében 9 trombita, 9 kürt, 24 oboa, 12 fagott, pergődob, és 3 timpani szerepelt. Ezen időben (1792-ben) az amerikai United States Marine Band összeállítása a következő volt: 2 oboa, 2 klarinét, fagott és 2 kürt, ami az Angol és Európai katonazenekarok alap-összeállítása is volt, és hasonló módon állt fel a bécsi harmónia is.

A 19. századra a fúvószenekarok hangzása egyre változatosabb, egyre kifinomultabb, köszönhető ez a sok hangszerész, hangszerépítő és feltaláló fáradozásának, mint Wilhelm Wieprecht (tuba, baritonkürt), Johanne Stoelzel (billentyűk), Theobald Boehm (fuvola), Adolphe Sax (billentyűk, szax-kürt, szaxofon), és Hyacinth Klose (klarinét billentyű-rendszer).

A 19. század közepén Amerikában a polgárháború idején túlnyomóan rézfúvós zenekarok alakultak ki, amelyek kornetteket, szax-kürtöket és dobokat használtak. Csak a legendás katonakarmester Patrick Gilmore hatására honosodtak meg a zenekarokban a fafúvóshangszerek. 1878-ban a Gilmore által vezetett, New York városában állomásozó 22. Regiment Band az alábbi felállásban játszott:

 • 2 pikoló
 • 2 fuvola
 • 4 oboa
 • 1 asz-klarinét
 • 3 Esz-klarinét
 • 16 b-klarinét
 • alt és basszus-klarinét
 • 6 fagott
 • 4 kontrafagott
 • szoprán-szaxofon
 • alt-szaxofon
 • tenor-szaxofon
 • bariton-szaxofon
 • basszus-szaxofon
 • 1 Esz-kornett
 • 4 kornett
 • 2 trombita
 • 2 szárnykürt
 • 4 kürt
 • 3 harsona
 • 2 altkürt
 • 2 tenorkürt
 • 2 eufonium
 • 5 dupla B-tuba

1892-ben Sousa első professzionális zenekara (amelyből kialakult a későbbi U.S. Marine Band) az alábbi zenészekből állt:

 • 2 fuvola
 • 2 oboa
 • 2 Esz-klarinét
 • 14 b-klarinét
 • 1 alt-klarinét
 • 1 basszus-klarinét
 • 2 fagott
 • 3 szaxofon
 • 4 kornett
 • 2 trombita
 • 4 kürt
 • 3 harsona
 • 2 eufónium
 • 4 basszus
 • 3 ütő

Ez a hangszer-összeállítás már meglepő hasonlóságot mutat a többi korabeli hangszer-összeállítással.

A négy nagyobb fúvószenekari típus

Mint látható volt: ahány ország annyi típus létezik. De azért négy nagyobb típust ki lehet választani, amit aztán kisebb nagyobb változtatással átvettek a környező országok is. A háromból két típus tulajdonképpen két egyéniség köré épül fel (Sax és Wieprecht), akiknek munkássága erősen meghatározta az adott fúvószenekari típus kialakulását.

 • Francia típusú fúvószenekar (Adolphe Sax)
 • Porosz típusú fúvószenekar (Wilhelm Friedrich Wieprecht)
 • Osztrák típusú fúvószenekar
 • A negyedik típus az Egyesült Államokban és Angliában alakult ki és eltér az előző három típustól, hiszen csak rézfúvós hangszereket alkalmaz.

Francia típusú fúvószenekarok

Az első ismertebb zenekart 1789 szeptemberében (a francia forradalom alatt) Bernard Sarrette, a Nemzeti Gárda kapitánya szervezete meg 45 fővel. Mivel Sarrette nem zenész volt így a szakmai feladatokat Francois-Joseph Gossec egy francia zeneszerző és 16 éves tanítványa Charles Simon Catel vállalta el.

A zenekar mérete korához képest meglepő volt, hiszen ekkor az oktettnél nagyobb együttes nem nagyon létezett Európában. Az 1789 végére a zenekarnak már 78 tagja volt és csak 1792-re csökkentették le 54-re.

1790-es években megjelennek az első speciálisan fúvószenekarra írt művek, mint: indulók, nyitányok és szimfóniák. Ismertebb művek Francois-Joseph Gossec: Military Symphony in F (1793-94) vagy a Classic Overture in C (1794-95).

De íródott egy érdekes mű is ekkor: Anton Reicha: Commemoration Symphony (1808). Ebben a műben található a field cannons, aminek hangszerelése az alábbi szólamokból áll: 3 pikoló 6 oboa, 6 klarinét, 6 kürt, 6 fagott, 6 trombita, 3 bőgő és 6 katonai dob. A kánont 46 zenészre írta, ami három zenekarra oszlott szét. A műben a három zenekar kombinációja szólal meg.

A hazafias fúvószene betetőzése Hector Berlioz: Symphonie Funèbre et Triomphale műve volt, annak ellenére is, hogy a forradalom után 50 évvel írta.

Berlioz volt az első megújítója a zenekari hangszerelésnek, hangszerszólam felosztásnak. A munkásságát évtizedekig tanulmányozták és sokáig adott útmutatást a többi zeneszerzőnek, hangszerelőnek.

A Funèbre et Triomphale hangszerelése:

 • Desz-pikoló (4 fő)
 • Esz-fuvola (5 fő)
 • oboa (5 fő)
 • Esz-klarinét (5 fő)
 • B-klarinét I. (14 fő) II. (12 fő)
 • basszus-klarinét (2 fő)
 • fagott I. (4 fő) II. (4 fő)
 • kontrafagott (1 fő)
 • F-kürt I., II. (4 fő)
 • Asz-kürt III., IV. (4 fő)
 • C-kürt V., VI. (4 fő)
 • F-trombita I., II. (4 fő)
 • C-trombita III., IV. (4 fő)
 • Asz-kornett I., II. (4 fő)
 • harsona I. (4 fő) II. (3 fő) III. (3 fő)
 • basszus-harsona (1 fő)
 • C- ophicleide I. (3 fő)
 • B-ophicleide II. (3 fő)
 • pergődob I. (4 fő) II. (4 fő)
 • timpani (1 pár)
 • páros réztányér (3 pár)
 • nagydob (1 fő)
 • gong (1 fő)
 • török félhold (1 fő)
 • kórus (200 fő)
 • hegedű I. (20 fő) II. (20 fő)
 • brácsa (15 fő)
 • cselló (15 fő)
 • bőgő (10 fő)
Szax-kürtök: (Esz-alt, B-kontraalt, Esz-tenor, B-basszus/bariton, Esz-basszus/tuba)

Az 1840-es években feltűnik egy fiatalember, akit Adolphe Saxnak hívnak és számos újításával hamarosan a figyelem középpontjába kerül. Feltűnik a „szax-kürt”-nek nevezet hangszercsalád, amin dugattyús („piston”) ventilek voltak és hátrafelé néző tölcsérük. Ezen hangszercsalád bariton változata szorította ki a fúvószenekarokból az ophicleide-t. Ennek az új hangszernek fényesebb és erősebb volt a hangja.

1845-ben Adolphe Sax vezetésével teszik egységessé Franciaországban a fúvószenekari összeállítást, amely meghatározza, hogy a fúvószenekaroknak milyen összeállítást célszerű követni. Ezt az összeállítást nevezhetjük a francia típusú összeállításnak, amit átvesz Belgium, Svájc és Spanyolország is. Ez később Amerikában és Japánban a Sousaphone-nal bővült ki.

kisfuvola 1 fő 1.,2.,3. harsona 3 fő
fuvola 1 fő kis-szárnykürt 1 fő
1.,2. oboa 2 fő szárnykürt 3 fő
Esz-klarinét 2 fő alt-szárnykürt 2 fő
1.,2.,3. B-klarinét 14 fő tenorkürt 1.,2.,3., 3 fő
basszus-klarinét 2 fő ophicleide (basszus) 2 fő
szoprán-, alt-, tenor-, bariton-szaxofon 4 fő kontrabasszus-kornett 4 fő
1.,2. fagott 2 fő pergő dob 2 fő
1.,2.,3.,4. kürt 4 fő nagydob 1 fő
1.,2. szoprán-kornett 2 fő páros réztányér 2 fő
3.,4. alt Esz-trombita 2 fő

Porosz típusú fúvószenekar

A német birodalom sem kerülhette el a fúvószenekarok elterjedését. Egyre több zeneszerző kezd fúvós hangszerekre komponálni. Egyik legismertebb ilyen zenemű pl. Felix Mendelssohn: Notturno (1824) műve, ami később Overture for Wind Band, Op. 24-ként vált ismerté (1838-ban írta át a partitúrát nagyobb zenekarra).

Felix Mendelssohn: Overture for Wind Band, Op. 24 hangszerelése:

 • fuvola
 • oboa (2 fő)
 • F-klarinét (2 fő)
 • C-klarinét (2 fő)
 • basszet-kürt (2 fő)
 • fagott (2 fő)
 • Esz-kürt (2 fő)
 • C-kürt (2 fő)
 • C-trombita (2 fő)
 • alt-harsona
 • tenor-harsona
 • basszus-harsona
 • kontra-fagott
 • basszus-kürt

A porosz katonazenekarok fejlődése sem maradt le a szomszédos országokétól. köszönhetően ez legfőképp Wilhelm Friedrich Wieprecht-nek.

Berlioz 1842-43-as Németországi látogatása alatt igen elismerően szólt a porosz katonazenekarok színvonaláról. Monsieur Desmarest-nak (párizsi Konzervatórium csellistájának) írt levelében kiemeli, hogy a katonazenekarok naponta többször is feltűnnek szerte Berlin utcáin, terein. Berliozra mély benyomást tett, hogy Wieprecht keze alatt 600 zenész dolgozott! Így írt a porosz katonazenészekről: „all good readers, all well up in the mechanism of their instruments, playing in tune, and favoured by nature with indefatigable lungs and lips of leather. Hence the extreme facility with which the trumpets, horns, and cornets give those high Frederick the Greatnotes unattainable by our artists. They are regiments of musicians, rather than musicians of regiments.”

batyphon(e)

Wieprecht nevéhez fűződik még a fúvószenekarok összeállításának megújítása, megszilárdítása is, ami nyomon követhető számtalan indulóján. Első műveit a „Guard Dragoon Regiment” számára írta. Ebben a lovassági zenekarban nem voltak fafúvósok, csak natúr-trombitások és harsonások. Wieprecht rábeszélte az ezred parancsnokát, hogy vásároljanak az akkor éppen megjelenő új ventiles hangszerekből, amit azelőtt sosem használtak a berlini lovas egységek. Felemelték a létszámot is az eredeti tizenháromról húszra a zenekarban. Így létre jött az első porosz rézfúvós zenekar a lovasságnál, ami képes volt már kromatikusan megszólalni.

A sikerek láttán III. Friedrich Wilhelm király felkérte Wieprechtet a potsdami Guard Regiment újjászervezésével, majd a király szerződtette egy olyan ventiles trombita megépítésére, amit az ezredek használhatnak. 1833-ban áttervezte a magas-trombitát, a „keyed”-trombitát, az alt-trombitát és a kornettet.

Habár a billentyűs trombitát Franciaországban találta fel 1826-ban Gasparo Spontini, Wieprecht berlini és potsdami munkássága is nagyban hozzájárult a billentyűk modernizálásához, több más neves hangszer készítővel együtt (Heinrich Stolzel Berlinben – 1850-körül – „Stolzel” billentyű, később John Shaw Angliában és Adolphe Sax Franciaországban).

Wieprecht nevéhez fűződik a basszus-tuba megszületése is (1835). Mivel a szelepes jelzőkürtök (szárnykürt, tenorkürt) csöve bővebb méretezésű, mint a kürté, de a hangszer alaphangjának megszólaltatásához még így is túl szűk, Wieprecht Berlinben létrehozta a különlegesen nagyméretű, bő menzúrájú basszushangszert, a basszus-tubát, ahol inkább a magasabb felhangok megszólaltatása okoz problémát. Ez a hangszer szorította ki a serpenteket és az ophicleideket a használatból.

Wieprecht a fafúvósok basszus hangszerét is megépítette, ez volt a batyphon(e), ami a mai basszus-klarinét elődjének is tekinthető.

1838-ban Wieprecht lett a berlini katonazenekarok direktora vagy más néven: főkarmestere, majd 1843-tól a 10. Konföderációs Hadsereg főkarmestere. Ebben az időben Wieprechtnek kedvező alkalma volt megismerkednie másfajta zenekarokkal is, hiszen tizenhárom század nem porosz zenész szolgált a katonazenekarokban Hannover, Holstein, Läuenburg, Oldenburg, Mecklenburg-Schwerin, Braunschweig, Humburg, Lübeck, és Bremen városokban. A hangszer-összeállítások különbözősége rákényszerítette Wieprechtet, hogy írjon 16 különböző gyalogos zenekari és 9 különböző lovas zenekari összeállítást.

1845-ben jelenik meg a következő összeállítás, amiben 21 szólamot határozott meg:

Hangszer-összeállítás: Testőr zenekarok Csapat zenekarok
Éles regiszter, halkabban kell játszania
fuvola, nagy és kicsi 2 fő 1 fő
Klarinét Asz vagy G 2 fő 2 fő
klarinét Esz vagy D 2 fő 2 fő
klarinét B vagy A 8 fő 6 fő
oboa Esz vagy D 2 fő 2 fő
fagott 2 fő 2 fő
batyphon(e) 2 fő 2 fő
Középső regiszter, erősebben kell játszani
kornett B vagy A 2 fő 1 fő
kornett Esz vagy D 2 fő 1 fő
tenorkürt B vagy A 2 fő 1 fő
baritonkürt B vagy A 1 fő 1 fő
basszus-kürt F vagy Esz 2 fő 1 fő
Alsó regiszter, nagyon erősen kell játszani
trombita esz vagy D 4 fő 4 fő
harsona B vagy A 2 fő 2 fő
basszus-harsona F vagy Esz 2 fő 2 fő
basszus-tuba F vagy Esz 2 fő 2 fő
triangulum 1 fő 1 fő
páros réztányér 1 fő 1 fő
pergődob 2 fő 1 fő
nagydob 1 fő 1 fő
schellembaun 1 fő 1 fő
karmester 1 fő 1 fő

A 19. század közepén úgy tartották, hogy a nagy fúvószenekarnak 50-60 tagjának kell, hogy legyen. 1848-ban az egyik porosz gyalogos zenekar az alábbi hangszerekből állt:

8-10 klarinét dallam játszásra, (2 pikoló) 4 trombita (2 natúr, 2 szelepes)
8-10 klarinét kíséret játszásra 4 harsona (ATBB)
2 első oboa serpent
2 második oboa kontra-fagott (gyakran 2)
2 basszet-kürt tuba, bombardon, vagy basszus-kürt
2 fuvola vagy pikoló 1 vagy 2 pergődob
2 első fagott páros réztányér
2 második fagott triangulum
4 kürt

Később Wieprecht átszervezte ezt az összeállítást is, ami 1860-ra a következőképpen nézett ki:

Lovassági zenekar Tüzérségi zenekar Vadász zenekar Gyalogsági zenekar
kornettino 1 fő 3 fő 1 fő
szoprán-kornett 4 fő 6 fő 4 fő 2 fő
alt-kornett 2 fő 3 fő 2 fő 2 fő
tenorkürt 2 fő 6 fő 2 fő 4 fő
bariton-tuba 1 fő 3 fő 2 fő 1 fő
basszus-tuba 3 fő 6 fő 3 fő 4 fő
trombita 8 fő 12 fő 3 fő 4 fő
kürt 4 fő 4 fő
fuvola 2 fő
oboa 2 fő
Asz-klarinét 1 fő
Esz-klarinét 2 fő
B-klarinét 8 fő
fagott 2 fő
kontra-fagott 2 fő
harsona 4 fő
páros réztányér 1 fő
pergődob 2 fő
nagydob 1 fő
török félhold 1 fő
Összesen: 21 fő 39 fő 21 fő 47 fő

Az ő általa készített hangszer-összeállítást nevezhetjük a porosz típusú hangszer-összeállításnak, ami híven tükrözi munkásságát és megtalálható benne minden olyan modernnek mondható hangszer, ami a 19. században fellelhető volt Európában.

Ebben az időben született meg egy különös hangszer, amit bár a fúvószenekarok nem használtak, de érdemes említést tenni róla. Ezt a hangszert Adolphe Sax készítette Richard Wagner számára (1853 körül). Első megjelenése a „Das Rheingold” 2. felvonásában volt a Valhalla témában, de a főszerepet a Nibelung gyűrűje ciklusban kapta meg.

Az új hangszer a „B”- és az „F” Wagner-tuba (ez tekinthető a modern eufonium elődjének). A Wagner-tubát nagy tölcsér és sötét, puha hangszín jellemezte, ami tökéletessé tette a mély obligátó szólamok lejátszásához. A hangszer nagyon hasonlít a tenor- és baritonkürtre, de annak tükörképe és kürt fúvókával játszanak rajta.

a „B” tenor és az „F” basszus
Wagner tuba

Osztrák típusú fúvószenekarok

Az osztrák típusú zenekari forma hatott leginkább a mai magyar fúvószenekarok összeállítására, de azért eleink sem szégyenkezhettek, szégyenkezhetnek; hiszen zenészeink 1000 éven át híresek voltak szerte Európában. Ezért ezt a témát egy kicsit bővebben szeretném kifejteni, és engedtessék meg nekem, hogy egy kicsit régebbről indítsam a gondolatmenetemet, mintsem kialakul az Osztrák típusú fúvószenekar.

Népünk első fúvósai már honfoglalásunk előtt is a magyar seregekben fújták kürtjeiket. A 924. évi sankt galleni kaland krónikása már megemlékezik arról, hogy a magyarok kürtjeikkel adtak egymásnak hadi vezényszavakat, jeleket. A honfoglalás korában „igricek”-ként említik őket.

 • Egy részükből a 12. századra nemesi rendű királyi kürtösök, trombitások, dobosok nemesi-katonai rendje alakult ki, rangjuk apáról fiúra szállt.  A források tanúsága szerint, felvonulásaikon nem a pompás melódiákról voltak híresek, hanem inkább arról, hogy „istentelen nagy zajt csaptak”. Ennek a dolognak az a magyarázata, hogy a késő-középkorig a királyi trombitásoknak rendje élesen elvált a tényleges zenét szolgáltató „közönséges” trombitásokétól.
 • Másik részük az udvar és a sereg körül muzsikált, éldegélt.           Őket a „marstall zenészei”-nek nevezték, akik táborba szálláskor, utazáskor, külföldi látogatásokra a királlyal együtt vonultak.

Stróbl Alajos: Kürtös alak

A 15. században már számos zenészünk járt a királyi udvarral Európa szerte. A franciák már ekkor elcsodálkoztak a magyar lovas üstdobosokon és a lovas kürtösökön. Sőt egy lotharingiai krónikában feljegyezték, hogy a magyarok lovaikat zeneszóra táncoltatták. Ezek a trombitások ott voltak (nyolcvanhatan!) az 1412. évi budai illetve magyarországi fejedelmi találkozón. Ők voltak a részvevői a Zsigmond kori nagy ünnepségeknek. Részt vettek Mátyás esküvőjén és ott voltak 1479-ben az olmützi királyi találkozón, ahol II. Ulászló cseh király találkozott Mátyással. Ezen a találkozón jegyezték fel, az alábbiakat: „…habin hier einer 100 trometter den frede geblassen und achte darzw gepauckt ist um 11 in der nacht gewest…”4 (éppenséggel száz trombitás fújta a békeszerződést ünneplő fanfárt; muzsikájuk belenyúlt a késő éjszakába). Ezek a hadi, tábori és udvari szolgálatot teljesítő lovas kürtösök népszerű emberei voltak Mátyás és az utolsó Jagellók budai udvarának is.

Érdemes még megemlíteni a városi trombitásokat és toronyzenészeket is, akik már a 14. és 15. század fordulóján működtek a budai várban.

A magyar zenészek híre, játékuk különleges hangszíne a középkor vége felé Angliáig is eljutott. VIII. Henrik angol király pl. a magyar dobok („taborynes of the hungarian fashion”) iránt érdeklődött. Azok a muzsikusok, akik nem élvezték az udvar védelmét, a szélesebb rétegeknek muzsikáltak. Feljegyzések maradtak fenn arról, hogy Hall osztrák városkában 1519-ben a városi körmenetben magyar és cseh medvetáncoltatók voltak és trombitán játszottak.

A 15. század végén a királyi kórus és zenekar zenészein kívül néhány világi muzsikusról tudunk még, akik 1494 és 1495 körül Budán működtek, és főleg katonazenét játszottak. A korabeli kis létszámú zenekarokhoz képest elég nagy számban: 10-12 kürtös és 6 dobos szerepel az adatok között.

A virágzó zenei élet a török térhódítással párhuzamosan megszűnt, illetve az ország peremvidékeire szorult. Új lendületet csak a 17. század hozott. A városiasodás új lehetőségeket biztosított a zenészeknek. A szabad királyi városokban a város alkalmazta a muzsikusokat. Feladataik szerint muzsikáltak a város ünnepein, zenével fogadták a fontos vendégeket és zenéltek a polgárok ünnepein. A városi zenész kategóriája ekkor a fúvós zenész volt: a városi trombitás vagy toronyzenész. Hangszereik között voltak trombiták, harsonák, schalmeik, egyenes furulyák, cinkek.

A másik jelentős korszak a magyar fúvószene történetében a kuruc korszak. Hogy miért? Első magyar ismert indulónk a Rákóczi induló és a tárogató ebből a korszakból származik.

Tárogató

A tárogató eredetét illetően több feltételezés létezik. Egy ilyen, hogy Ázsiából török és arab közvetítéssel jutott Európába, töröksíp néven. A Rákóczi-féle szabadságharc idején a kuruc világ jelkepévé vált, s ettől az időtől kezdik tárogató néven emlegetni.

A Rákóczi indulóval kapcsolatban viszont egy érdekes feltételezés visz minket közelebb a kuruc idők katonazenéjéhez. II. Rákóczi Ferenc XIV. Lajos francia királytól kért hadi segítséget Magyarországi hadműveleteihez, amit meg is kapott. Mint tudott, a francia csapatokhoz mindig tartozott egy katonazenekar is, tehát biztosra vehető, hogy a francia csapatokkal érkezett egy harmónia, azaz egy katonazenekar is Magyarországra. Az akkori szokások szerint, ha egy katonazenekar új fejedelem, király szolgálatába szegődött a karmester írt egy indulót az uralkodója tiszteletére. Ezekből a feltételezésekből következtethető ki, hogy e harmónia karmesterének szerzeménye kell, hogy legyen a Rákóczi induló.

A Rákóczi féle kuruc mozgalom bukásával a történetünk már szorosan összefonódott a Habsburg birodalom történetével. 1782. április 1-én II. József osztrák császár már foglalkozott saját harmóniájának összeállításával, sőt maga jelölte ki a zenészeket is a városi színház operazenekarából.  Ez volt a bécsi „kaiserlich-königlich Harmonie”. Az együttes összesen nyolc főből állt és képes volt önállóan fellépni, mint egy zenekar, habár repertoárjukon csak kórusok, duók, triók és néhány ária szerepelt a legkedveltebb operákból. Az énekes szólamokat az oboa és a klarinét szólaltatta meg.

Érdekes módon a zenészek családnevei máig fennmaradtak, ezért álljon most itt is:

 • oboa (Trimsee)
 • oboa (Wehend)
 • klarinét (Stadler)
 • klarinét (Stadtler – az előbbi testvére)
 • fagott (Kautzner)
 • fagott (Druben)
 • kürt (Rupp)
 • kürt (Eisen)

A 19. századra a Habsburg birodalom katonazenekarai is elérték a 25-30 fős létszámot, köszönhetően a tipikusan janicsárzenekarokból átvett ütős hangszereknek (cintányér, harang, triangulum, török félhold, trombiták, dobok és timpani).

Először a 19. század elején, majd 1850-es években reformálták meg a katonazenekarokat (rendelettel szabályozták a katonazenekarok összeállítását, kiemelve, hogy a zenekar törzsét a szárnykürtök, azaz a szax-kürtök forgó-szelepes változatai képezik), e szabályozások hatására élte a katonazene az Osztrák-Magyar Monarchiában a virágzását 1866 és 1918 között. Számos jól ismert zeneszerző volt tagja a katonazenekaroknak, vagy éppen ott kezdte el karrierjét (Karl/Karel Komzak, Carl Michael Ziehrer, Lehár Ferenc, Julius Fučik, stb.). A tradicionális katonazenekarok voltak a mintái a később kialakult rendőr, csendőr és posta zenekaroknak, sőt a városi-községi fúvószenekaroknak is.

Ez a zenekari összeállítást vették át a környező népek is (csehek, románok, szerbek és magyarok).

kisfuvola 1 fő 1.,2. szárnykürt 5 fő
fuvola 1 fő tenorkürt 3 fő
Esz-klarinét 1 fő baritonkürt 2 fő
1.,2.,3. B-klarinét 12 fő F-helikon 3 fő
1.,2.,3. B-trombita 3 fő B-helikon 2 fő
1.,2.,3. alt-trombita 3 fő pergődob 2 fő
tenor-(basszus) trombita 1 fő nagydob 1 fő
1.,2., 3. harsona 3 fő páros réztányér 2 fő
1.,2.,3.,4. kürt 4 fő

A képen látható árlistából is kitűnik, hogy a magyar fúvószenekarok milyen széles skáláját használták a rézfúvós hangszereknek.

És, hogy miért mindig a katonazenekarok kerülnek a középpontba, amikor fúvószenéről beszélünk? A fúvószene legfőbb képviselői a katonazenészek voltak. De ezeknek a zenészeknek a munkája nem korlátozódott a laktanyák falain belülre. Jelen voltak a koncert termekben, színházakban, zenepavilonokban, azaz szinte minden olyan helyszínen, ahol a társasági élet pezsgett. Jól mutatja ezt pár sor is Blaha Lujza (1850–1926) önéletrajzából is: „…új szerződés után kellett nézni. Így kerültünk Szabadkára, Sipos Károly társulatához. (…) Az előadásokat a katonazenekar kíséri, a dzsidások bandája, és az ő karmesterük, Blaha János úr jön mindig felügyelni, rendben megy-e minden. Engem mindig fölkeres, és minden este elismétli, hogy: „Freulein, muszaj danulni!”5

Angol-Amerikai típusú rézfúvószenekarok

Az angolok és az amerikaiak sem maradtak le a fúvószenekarok terén. A 19. századra már számos katonazenekar működött, és a korabeli leírásokból tudhatjuk, hogy számos Mozart és Haydn szerenádot és divertimentót adtak elő, melyek az angol és amerikai arisztokrácia kedvencei voltak.

Thomas Jefferson (az Egyesült Államok 3. elnöke 1801-1809) már javaslatot tesz egy a rezidencián működő zenekarra a vendégek szórakoztatására és javasolja az U.S. Marine Band hangszereinek tökéletesítését, újak beszerzését. A klarinétok és oboák képviselik a dallamot; a natúr-kürtök és fagottok alkotják a harmónia vázat.

„keyed bugle”

Az igazi áttörést az Egyesült Államokban is a kromatikus rézfúvós hangszerek megjelenése hozta. 1810-ben Joseph Halliday készítette el saját kromatikus szárnykürtjét („keyed bugle”), ami hasonlóan működött a korabeli fafúvós hangszerekhez. Halliday egyszerűen lyukakat vágott szárnykürtje oldalára, amit az újakkal lehetett befogni. Ez a hangszer az „ophicleide” családjának feltalálásáig használatban is volt.

Az amerikai kromatikus kürtök és az ophicleide-k lassan kiszorították a fafúvós hangszereket számos zenekarból, ezáltal a fúvószenekarok fejlődése itt kettévált. A hagyományos fúvószenekari felállás Angliában és az Egyesült Államokban is a francia mintát követte, míg a rézfúvószenekarok fejlődése új utakat követett.

Az angol és amerikai gyártulajdonosok úgy vélték, hogy a rézfúvósok zenéje hatásosan serkenti a munkakedvet és felkarolták a rézfúvós-zenekarok kialakulásának segítését, ezért az 1830-as évek közepétől sorra alakulnak a csak rézfúvós hangszerekből álló zenekarok, és kialakul új elnevezésük is, a „brass band”, azaz „rezes banda”. A rézfúvószenekarok koncertjei hamarosan az Egyesült Államokban a mindennapi élet részévé váltak. Néhány együttest a vasúttársaságok támogattak, mert a városba özönlő vidéki zenerajongóktól várták forgalmuk növekedését.

Az 1840-es években a Sax által épített szelepes szárnykürtök lettek a legelterjedtebb kromatikus rézfúvóshangszerek az Egyesült Államokban. A családnak csak egyetlen tagját nem használták: a szopránt, hiszen ekkor már ismerték a szoprán szelepes kürtöt „francia-kornett” (piston) és a német szoprán-szárnykürtöt is.

Az 1850-es évek közepére a szax-kürtök alkalmazásával kialakult egy színes hangzású homogén zenekartípus. G.F. Patton a Practical Guide To The Arrangement of Band Music (A rézfúvós-zenekarok hangszerelésének gyakorlati kézikönyve) című művében 1875-ben így határozza meg a megfelelő zenekari felépítést:

Látható, hogy a zenekar maximális létszámát G.F. Patton 12 főben határozta meg, és szerinte a 12 fő az alábbi hangszeresekből kell, hogy álljon:

A felsorolásban nem szerepel a pergődob, a nagydob és a páros réztányér, de természetesen megemlíti, hogy e hangszerek is kellenek a zenekarban.

Fúvószenekari típusok a 20. században

Amióta a fúvószenekarok megjelentek számos zeneszerző és karmester vitatkozik azon, hogy milyen módon növelhető vagy csökkenthető egy zenekar létszáma. Egyik felfogás szerint, az egy szólamon belül játszók arányát kellene növelni (e felfogás szerint szerveződtek például a menetzenekarok). Másik felfogás szerint viszont, több hangszerre és szólamra van szükség (koncert-fúvószenekar).

Az sem mindegy, hogy egy zenemű 20, 60 vagy 90 fős zenekaron szólal meg. Az egyensúlyt úgy kell megteremteni, hogy a dallam szólamok jól hallhatóak maradjanak egy nagy zenekarban is. A nagy létszámú koncert fúvószenekar előnye a nagyobb dinamikai és hangzási kontrasztok alkalmazásának lehetősége.

Tehát a 20. századra kialakult az a felfogás, hogy a zenekari típusokat a hangszer-összeállítás és a létszám alapján különböztetik meg. Így az alábbi fúvószenekari típusokkal találkozhatunk:

 1. Brass Band (rézfúvós zenekarok): csak rézfúvós és ütős hangszerekből állnak
 2. Marching Band (menetzenekarok): kevés szólam jellemzi, de nagy összlétszámmal (több száz fős is lehet)
 3. Koncert-fúvószenekar: a legelterjedtebb fúvószenekari típus szerte a világon.
 4. Tánczenekar: műfaját tekintve határolódik el az előbbi típusoktól. Nagyon sok válfaja létezik, mint pl.: combo, dixieland, big band, stb.

Brass Band – Rézfúvószenekar

A brit stílusú brass band rézfúvós és ütős hangszerekből áll. Ezt a rézfúvós hangszer-összeállítást vette át a legtöbb ország (Ausztrália és Új-Zéland, Európa, Japán és Észak-Amerika. A „silver band” kifejezés is a „brass band” szinonimája, mert főképpen ezüstözött, nikkelezett hangszereket használtak, használnak a zenekarok.

A Brit típusú rézfúvószenekar összeállítása a következő:

szoprán-kornett (esz) (1 fő)
B-kornett principal azaz 1. szólam (1 fő)szóló (3 fő)

repiano (1 fő)

2. (2 fő)

3. (2 fő)

szárnykürt (1 fő)
Esz-altkürt szóló (1 fő)1. (1 fő)

2. (1 fő)

harsona 1. (1 fő)2. (1 fő)

basszus (1 fő)

tenorkürt 1. (1 fő)2. (1 fő)
eufonium (2 fő)
tuba Esz (2 fő)B (2 fő)
Ütősök (4 fő)

Az amerikai rézfúvószenekarokban előfordulhat még klarinét, sousaphone, szaxofon és fuvola is. A modern brit rézfúvószenekarok nem használják a trombitát és a kürtöt.

Marching Band – Menetzenekar

A menetzenekarok kimondottan szabadtéri előadásokra létrehozott fúvószenekari formáció. Hangszer-összeállítása tipikusan rézfúvós-, fafúvós- és ütős hangszerekből áll. Előadásmódját az erős ritmikusság és hangerő jellemzi. Repertoárján főleg indulók szerepelnek. Mára a nagyobb amerikai parádék, focimeccsek elképzelhetetlenek marching bandek nélkül. A menetzenekarokat főképpen funkcióik és hangszer-összeállításuk alapján kategorizálják.

A menetzenekarok fajtái:

Katonazenekarok: hangszer-összeállításuk különböző lehet, de mindegyik főképp rézfúvós, fafúvós és ütőhangszerekre épül.
Ütős-bugle zenekarok:a katonazenekarok egyik olyan válfaja, mely csak natúr hangszereket használ, mint pl. a B-bugle. Két válfaja létezik: a hagyományos és a modern.
Parádé zenekarok:jellemzően indulókat játszanak. Hangszer-összeállításuk különböző és előfordulhatnak közöttük olyan zenekarok is, mint duda-zenekar, vagy fife és ütős hagyományőrző zenekar.
Show, karnevál és scramble zenekar:általában sporteseményeken láthatjuk. A zenekarok legfőbb sajátossága a gyep-show („tattoo”). A show zenekarok általában rézfúvós és ütős hangszerekből állnak a nagyobb hangerő végett.

A menetzenekarok szerves része még a zenekarokkal megjelenő mazsorettek, táncosok vagy/és a zászlóforgatók. Az ütős-bugle zenekarokkal sokszor együtt parádéznak a zászlós-, puskás-, szablyás egységek.

Hangszer-összeállításuk, mind méretben mind variációban nagyon sokszínű. Néhány zenekar kevesebb, mint 20 főből áll, néhány pedig több mint 500. Az Allen Főiskola marching band-je (Allen Eagle Escadrille) több mint 600 tagot számlál!

Az Egyesült Államokban működő iskola zenekarok mérete és hangszer-összeállítása nem tudatos, hanem annak a sajátságos helyzetnek az eredménye, hogy az iskola minden tanulója játszik valamilyen hangszeren (nevezhetjük ezt az „amerikai Kodály módszernek” – ének helyett hangszerekre adoptálva), és mindenki játszik az iskola zenekarában – onnan senkit nem utasíthatnak el. Ennek szellemében a zenekarvezetőnek kell úgy a dinamikával játszania, hogy az adott arányok megszólaljanak.

A menetzenekar vezetője a létszámtól függően egy vagy több tamburmajor („drum major”, „field commander”).

Az amerikai marching bandek általában nem használják a fafúvós hangszereket, de azért néha előfordul pikoló, fuvola, klarinét vagy szaxofon. Viszont szinte soha nem használja a fagottot és az oboát. A rézfúvós szekció trombitát vagy kornettet használ, a kürt helyett pedig mellophone-t. A harsonát szívesen használják, de annak is építettek már egy „marching” változatát. A tenorkürtök, baritonkürtök és tubáknak is számos „marching változata terjedt el, a tubák helyét pedig a sousaphone foglalta el. Ez főképpen az előre hallhatóság és az egy irányba való játszás miatt lett közkedvelt.

Az „Esz” hangolású szoprán-kornett a magas fafúvós hangszereket hivatott pótolni, amíg a szárnykürt az alsóbb trombita szólamokat erősíti. Az altkürt a mellophone-t helyettesíti, ha az nincs a zenekarban. A basszus-harsonát csak a legnagyobb zenekarokban használják.

„Marching” építésű hangszerek:

 Mellophone (F)  menet-kürt (F)
 menet-harsona  menet-eufonium
   
 szintén menet-eufonium  menet-tuba

A „marching” ütős hangszerek a pergődobból, tenor-dobokból, nagydobokból és a páros réztányérokból áll. A harangjátéknak van egy menet változata a líra. Számos zenekar alkalmazza a „front együttes” („front ensemble”) alkalmazását, ami a nem mozdítható hangszerekből áll, mint a timpani, wood blocks, marimba, xylofon, stb.

Koncert-fúvószenekar (Concert band, Symphonic Band, Wind Band)

Az Egyesült Államokban a koncert-fúvószenekari hangszer-összeállítás, különösen a korai egyetemi zenekarokban „school band” igen eltérő volt. Ezért 1923-ban a nemzeti egyetemi zenekarok versenyén „National School Band Contest” megállapodtak egy sztenderd összeállítás kidolgozásában. 1927-re az iskolazenekarok versenyének kézikönyve az alábbi 68 fős összeállítást javasolja a zenekaroknak:

Fafúvós Rézfúvós
2 fuvola vagy 4 pikoló (felcserélhető)2 kis-klarinét (Esz)

2 oboa

1 angolkürt

24 B-klarinét

2 alt-klarinét

1 basszus-klarinét

2 alt-szaxofon (vagy 1 szoprán, 1 alt)

1 tenor-szaxofon

1 bariton-szaxofon

1 basszus-szaxofon

2 fagott

4 kürt2 B-szárnykürt

2 B-kornett

2 B-trombita

3 harsona

2 baritonkürt/eufonium

2 Esz-tuba

2 B-tuba

timpani
ütők

(pergődob páros réztányér, nagydob)

Frederick Fennell 1952-ben az Egyesült Államokban létrehozta az Eastman Wind Ensemble nevű zenekart, ami későbbiekben az amerikai és Nyugat-Európai modern koncert-fúvószenekarok „wind ensemble” modellje lett. A fúvószenekar a “Wagneri zenekar” összetételét használta fel. A zenekari hangzás-egyensúly miatt szükséges volt duplázni vagy triplázni a klarinét szólamokat, és a hat trombitás is tipikus volt a fúvószenekarban.

A ma is használt fúvószenekari összeállítás a következőképpen nézett ki:

Fafúvós Rézfúvós
1 pikoló6 fuvola 1, 2(, 3)

(1 alt-fuvola)

2 oboa 1, 2

(1 angolkürt)

2 fagott 1(, 2)

(1 kontrafagott)

(1 kis-klarinét (Esz))

6-8 b-klarinét 1, 2, 3(, 4)

1 alt-klarinét

1 basszus-klarinét

(1 kontraalt-klarinét (Esz))

(1 kontrabasszus-klarinét (B))

(1 szoprán-szaxofon)

2 alt-szaxofon 1, 2

1 tenor-szaxofon

1 bariton-szaxofon

(1 basszus-szaxofon)

4 kürt 1, 2, 3, 4(B-szárnykürt)

6 (2+2+2) trombita/kornett 1, 2, 3(, 4)

3 harsona 1, 2, 3

(1 basszus-harsona)

2 baritonkürt/eufonium 1, 2

3 tuba

timpani
ütők (pergődob páros réztányér, nagydob)

és minden egyéb ütős hangszer

Magyarországon is hasonló összeállításról beszélhetünk, ha a koncert-fúvószenekarról beszélünk. Alapvető változás csak az Osztrák típusból átvett tenorkürt, szárnykürt használatában és a kornettek elhagyásában látható. Habár márt Magyarországon is sajnálatosan elterjedt a szárnykürtök trombitával való helyettesítése.

Fafúvós Rézfúvós
2 fuvola (1 fuvola, 1 pikoló)1 kis-klarinét (Esz)

2 oboa vagy oboa és angolkürt)

9 B-klarinét 1, 2, 3

1 basszus-klarinét

2 alt-szaxofon (vagy 1 szoprán, 1 alt)

2 tenor-szaxofon 1, 2

1 bariton-szaxofon

2 fagott 1, 2

4 kürt 1, 2, 3, 44 B-szárnykürt (3+1)

3 tenorkürt 1, 2, 3

4 B-trombita vagy (2 B és 2 Esz) 1, 2, 3, 4

1 basszus-trombita

3 harsona 1, 2, 3-basszus

1 baritonkürt/eufonium

1 F-tuba

3 B-tuba

timpani
ütők (pergődob páros réztányér, nagydob)

Sajnos hazánkban is sok helyen okozott gondot a taglétszám vagy/és a hangszerhiány, ezért kialakultak a kisebb fúvószenekari típusok is, melyeknek létszámát és összeállítását úgy kellett megszervezni, hogy a hangzás ne szenvedjen nagyobb mértékű romlást. Így beszélhetünk még kis-és nagy fúvószenekarról:

Nagy fúvószenekar:

Fafúvós Rézfúvós
2 fuvola (1 fuvola, 1 pikoló)1 kis-klarinét (Esz)

9 B-klarinét

4 kürt8 B-szárnykürt (5+3)

3 tenorkürt

4 B-trombita vagy (2 B és 2 Esz)

1 basszus-trombita

3 harsona

1 baritonkürt/eufonium

1 F-tuba

3 B-tuba

3 ütő (pergődob, páros réztányér, nagydob)

Kis fúvószenekar:

Fafúvós Rézfúvós
1 kis-klarinét (Esz) vagy fuvola2 B-klarinét 4 B-szárnykürt (3+1)1 tenorkürt

2 B-trombita

1 harsona

1 baritonkürt

1 tuba (F vagy B)

2 ütő (pergődob, réztányér – nagydob)

Másik sajnálatos tény, hogy ma Magyarországon a katonazenekarok létszámát is drasztikusan csökkentették, ezért a katonazenekarok többsége is 24+1 fős állománytáblával rendelkezik. A zenekarok összeállítása a 2000-es évek elején a következő:

Fafúvós Rézfúvós
1 fuvola/pikoló4 B-klarinét

(vagy 2 klarinét és 2 szaxofon)

2 kürt4 B-szárnykürt (3+1)

1 tenorkürt

3 B-trombita

3 harsona

1 baritonkürt

1 F-tuba

1 B-tuba

3 ütő (pergődob, páros réztányér, nagydob)

Tánczenekar (Big Band, Jazz Orchestra, Combo, Stage Band, Studio band)

Az 1920-as években egyre nagyobb dzsessz zenekarok alakultak, amelyek kisebb szimfonikus zenekarnak tekinthetők. Ezeket a swing stílusú nagyzenekarokat nevezték big band-nek.

A big band-ek egyik legfontosabb újítása a szaxofon megjelenése volt. Az egyik első dzsessz szaxofonista Coleman Hawkins (1904-1969) volt. Az 1930-as és ’60-as évek között a szaxofon alapvetően meghatározta a big band-ek zenéjét.

A korszak nagy zenekarai voltak:

 • Glenn Miller zenekara a „The Army Air Force Band” 1942-1944 (USA)
 • Duke Ellington zenekara (USA)
 • Henry Hall (Anglia)
 • Bert Kaempfert (Németország)

A „klasszikus” big band zenekari felállás a következő:

szoprán/alt-szaxofon1. alt-szaxofon2. tenor-szaxofon 1. tenor-szaxofon 2. bariton-szaxofon
harsona1. harsona2. harsona3. basszus-harsona
trombita1 trombita2. trombita3. trombita4.
 dob zongora gitár basszusgitár

A hangszerek szerepe a big band-ekben más, mint a fúvószenekarokban. A harmónia vázat itt a zongora, gitár páros adja meg; a basszust pedig a basszus gitár játssza. Alapvetően a szaxofon kórus a dallamjátszó szekció beleértve sokszor a bariton-szaxofont is. Ha viszont a trombita veszi át a dallamot, akkor ellenszólamot, vagy „díszítő” motívumokat játszik. A harsonák (általában a trombitákkal) a „background” -ot játszák. A background jelentése: háttér, bár a pontos jelentésére nem nagyon van magyar szavunk, de ezek azok a big band-re oly jellemző kiállások, általában szinkópás ritmikai poénok.

A big band-re jellemző még a hangszeres szólók, improvizációk, és nagyon sokszor a zenekarhoz énekes vagy énekesek is tartoznak.

Az egyes hangszerek szerepe a zenekarban

Mielőtt rátérnék az egyes hangszerekre, álljon itt egy összeállítás a ma ismert összes olyan hangszerről, melyek felhasználhatnánk egy modern fúvószenekarban:

Most lássuk ugyanezt a táblázatot úgy, hogy csak azok a hangszerek vannak feltüntetve, amelyet a magyar fúvószenekarok használnak:

Az alt szólamnak van még egy fontos szerepe, a „repiano” szerep, azaz a melódia megszólaltatása egy oktávval lentebb. Ez rézfúvósoknál kónikus hangszeren szól a legszebben (alt-szárnykürt) fafúvós hangszeren pedig az angolkürtön vagy az oboe d’Amore-on. Utóbbi nem véletlenül használja ezt a gyönyörű nevet.Az alt Esz-klarinét is hiányzik a zenekarokból, bár ennek hiánya nem annyira érezhető, köszönhető ez a B-klarinét kellemes és jól játszható alsó regiszterének. És ha ez basszus-klarinéttal párosul, akkor a klarinét hangszín befedi az összes regisztert.

Természetesen a hangszerek alkalmazásánál más országokban is van eltérés. Például a francia és olasz zenekarok a komplett szax-kürt családot részesítik előnybe, amíg az amerikai és angol zenekarok inkább a bariton- és basszus-kürtöket.  Sőt utóbbiak a trombiták helyett szívesebben használnak kornetteket. A fagott alapvető hangszer az angol és német zenekarokban, amíg az amerikai együttesekben a szaxofon kiszorította azt. Az Esz-klarinét és a szoprán-szaxofon együtt található meg a francia és olasz fúvószenekarokban, amit nem mindig alkalmaznak az amerikai zenekarok.

És most ismerkedjünk meg közelebbről az egyes hangszerekkel. Itt nem szeretnék kitérni a hangszerek kialakulásának történeti háttérre, inkább a hangszerek sajátosságait, szerepeit részletezném.

Fafúvók

Fuvola (Flute)

C-pikoló (Piccolo)

A legtöbb fúvószenekar használja a C-pikolót jellegzetes hangja miatt. Létezik belőle fém és fa is. A fém pikoló hangja vékonyabb, élesebb, fémesebb hangú, amíg a fa pikoló sokkal felhangdúsabb.

Desz-pikoló

A régebbi kottákban, zenékben fordul elő a Desz-pikoló. Ez a hangszer mára már elavultnak számít bár a sok „b”-s hangnemeknél nagyszerű szolgálatot tett.

C-fuvola

A C-fuvola a leggyakrabban használt hangszer a fúvós- és tánc-zenekarokban. Általában mindig dallamot játszik, vagy a dallamot díszíti.

Alt-fuvola

Az alt-fuvola „G” hangolású. A fúvószenekarok nagyon ritkán használják.

Basszus-fuvola

A basszus-fuvola is nagyon ritkán használt hangszer. Általában csak az amerikai filmzenékben találkozhatunk vele.

Oboa (Oboe)

Az oboa hangja egyedülálló. Nagyon sokszor szerepeltetik szólóban. A fúvószenekarok sokszor párban szerepeltetik az angolkürttel Alap hangolása a „C”.

Oboe D’Amore

Hasonlít az angolkürtre, neki is van egy hajlata (könyöke) a nádnál és körte alakú tölcsére van. Az oboa család alt tagja, „A” hangolású és méretét tekintve az oboa és az angolkürt közé esik.

Angolkürt (English Horn)

Az angolkürt a legnépszerűbb hangszer a „nagy” oboák között. Széles körben használják a koncert-fúvószenekarok (dallam, szólók, díszítés, ellenszólam). Hangolása: „F”.

Heckelphone

Az oboa család legmélyebb tagja, „C” hangolású és egy oktávval szól lejjebb az oboánál. Nagyon ritka hangszer, de néhány műben szerepel, mint pl.:

 • Holst: A bolygók,
 • Richard Strauss: Elektra és
 • Salome és Delius: 1. Rapszódia

Klarinét (Clarinet)

A korai klarinétoknak nem volt fontos szerepük a zenekarokban. Fúvókájuk rövid és szűk volt és kicsi nádjuk miatt éles, sipító hangjuk volt. A fúvóka átalakítása és a nád újfajta elhelyezése tette lehetővé, hogy a klarinét használható hangszer legyen.

A klarinét kórus a fúvószenekar hegedű szólama lett. Az Egyesült Államokban vált először gyakorlattá a klarinét kórus használata a 19. század végétől.

A klarinét szekció két feladata, hogy megfelelő számú játékossal gondoskodjon a domináns hangzásról és, hogy az Esz-klarinéttól a kontrabassus-klarinétig megszólaltassa a teljes harmóniavázat.

A klarinét is – hasonlóan a fuvolához – cilindrikus hangszertesttel rendelkezik, Két fajtája létezik: a német (Oehler rendszerű), ami sötétebb tónusú hangon szól és a francia (Boehm rendszerű), amelyik a magyar zenekarokban is megtalálható. Utóbbi a legelterjedtebb klarinét napjainkban.

A- (pikoló) klarinét

A legkisebb klarinét, fúvószenekarokban szinte sosem található meg.

Esz- (szoprán) klarinét

Az Esz-klarinét vagy kis-klarinét hangja sokkal fényesebb nagyobb testvéreinél, ezért a prím szólam jobban halható az összhangzásban. A magasabb hangokat kényelmesebben játssza ezért kihagyása a zenekarban a dallam szegényítésével jár.

A- és B- (szoprán) klarinét

A két fajta klarinétnak megközelítőleg hasonló teste van és ugyanazt a fúvókát használják mindkettő hangszerhez. A fúvószenekarban általában a B-klarinétot használják, de vannak művek, amihez kényelmesebb használni az A-klarinétot.

Esz- (alt) klarinét

Az alt klarinét is eltűnt a mai magyar fúvószenekarokból. Ez miatt egy érdekes színfolt hiányzik a hangzásból.

B- (basszus) klarinét

A basszus-klarinét a legmélyebb klarinét. Általában basszus szólamot erősíti a fagottal együtt. Szerencsére még sokszor előfordul a fúvószenekarokban.

A klarinétok szerepe a fúvószenekarban a legnagyobb. Itt találhatóak a legnagyobb számban, ők lettek a fúvószenekarok hegedűi a szóló klarinétos pedig a koncertmester. A klarinétok szerepe a menetzenekarokban már kisebb, mert csak kíséretet adnak a dallamhoz, de azt magas technikai virtuozitással.

A tánczenekarok is szívesen használták a klarinétot. Elengedhetetlen tagja lett a Dixieland combo-nak. Az 1930-as, 1940-es években a big band-ek is szívesen használtak klarinétot (pl. Glenn Miller, Les Brown zenekara), de más fajta kisebb tánczenekarok is használnak alkalmilag klarinétot a szaxofon duplázására.

Fagott

A fagott a fafúvós család basszus hangszere. Általában a koncert-fúvószenekarok és a katonazenekarok használják. Szerepe szerint a basszus/ritmus szekció tagja. Alkalmilag kaphat karakterszóló szerepeket. Gyakran erősíti a baritonkürt, harsona és a tuba szólamait.

Manapság két fagott szólamot alkalmazunk. Az első erősíti a többi fafúvós vagy a kürt szólamát, a második pedig a mély-rézfúvós hangszereket erősíti.

A kontra fagott viszont nagyon ritka hangszer. Fúvószenekarban alig találkozhatunk vele, pedig nagyon érdekes színfolt. Tulajdonképpen a fafúvós szólam B- (kontrabasszus) tubája. Oktávval lejjebb erősíti a fagott szólamot.

Szaxofon (Saxophone)

Az amerikai hangszergyárak heves kezdeményezésére terjedtek el a szaxofonok a fúvószenekarokban, és lettek az amerikai zenekarok egyik nélkülözhetetlen hangszerei. A gyárak kitartását jól tükrözi, hogy egy 100 tagú professzionális szaxofon zenekart is hajlandóak voltak finanszírozni az 1928-as Chicago-i zenekari találkozón, csak, hogy népszerűsíthessék termékeiket. A szaxofonok elterjesztésének is az volt a célja, mint a klarinétoknak, azaz, hogy a hangszercsalád legyen a zenekarok dallamhangszere (hegedűje) a klarinétok helyett, azonban ez az elképzelés nem csak a karmesterek ellenkezésével találkozott, de nem támogatták az amerikai iskolák vezetői, a más hangszergyártók és a kiadók sem.

Ifjonti származása ellenére egyre több zenekari partitúrában jelenik meg egy vagy több szaxofon szólam a fafúvós szekcióban. A szaxofon játékosok ma még olyan klarinétosok, fuvolások esetleg oboások, akik második hangszerként játszanak a hangszeren.

A szaxofon család többnyire négy tagjával képviseli magát a fúvószenekarban (2 alt, 1 tenor, 1 bariton).

Az alt- és a tenor-szaxofon fontos részét képezik a menetzenekaroknak. Az alt a zenekar alt szólamait erősíti (kürt, altkürt, stb.) A tenor pedig a tenor szólamokat (baritonkürt vagy eufonium). Ha esetleg előfordul bariton-szaxofon, az általában a basszus szólamot erősíti.

A legnagyobb lehetőséget viszont a tánc-zenekarokban kapta. A hangszer karakteres hangja szorosan összefonódik a jazz műfajával. Gyakran szóló hangszerként használják a big band-ben, combo-ban a ritmus-szekció kíséretével. A big band-ben az öt szaxofon (2 alt vagy szoprán és alt, 2 tenor, 1 bariton) az egyik fő szekció.

Rézfúvós hangszerek

Trombita / Kornett/ Szárnykürt (Trumpet / Cornet / Fluegelhorn)

A Nyugat-Európai és Amerikai koncert fúvószenekarokban a kornett/trombita szekciót használják felváltva, általában 3 kornett és két trombita szólam van. Néhány zenekarban viszont együtt használják a trombitát a kornettel a gazdagabb hangzás miatt. Mindegyik szólamában a B-(szoprán)-trombitát vagy kornettet használják.

A közép-Európai országokban a trombitát a szárnykürtök mellet használják általában 3-4 szólamban. De néhol megtalálható még a 2 B-trombita, 2 Esz- (alt) trombita és egy mély B- (basszus) trombita felállás is, de sajnos egyre ritkábban. Utóbbi felállásban a trombita szólamok a három harsona szólammal együtt kíséret szerepben képesek a teljes harmónia vázat megszólaltatni. A szárnykürt inkább a német nyelvterületen és Közép-Európában terjedt el, mint dallam (prím) hangszer, bár mára már csak a partitúrában létezik, szólamát trombitán játsszák.

A fúvószenekari trombita-szekcióban minden szólamot egy zenész játszik. A szólam lehet 1-től 4-ig bármennyi, ez csak a zeneszerzőtől vagy a hangszerelőtől függ. A fúvószenekari sztenderd trombita „B” hangolású. Néhány zeneszerző használ még A-, C-, D-, Esz-, és F-trombitát is. Ezek a szólamok természetesen lejátszhatóak C- vagy B-trombitával is, de akkor a muzsikusnak transzponálnia kell.

A fúvószenekari szárnykürt szólamban – szemben a trombita szólammal – már az első szólamot 3 fő játssza, a második szólamot pedig egy. Ennek oka, hogy a kónikus szárnykürt nehezebben hallatszik ki a tutti hangzásból és ezért szükséges megtöbbszörözni a jobban hallhatóság kedvéért. Gyakori hiba magyar fúvószenekarokban, hogy szólamát trombitákkal játszatják. Így nem érvényesülhet az 1. szárnykürt – 1. trombita hangszín különbsége, pedig ezek a szólamok sokszor ugyanazt a dallamot játszák. Így a prím szólam erőszakos átütő lesz (hiszen a trombita lett kettőzve) szemben a 3 szárnykürt – 1 trombita felállással, ahol az egy trombita szólam hangját puhítja és melodikusabbá teszi a három szárnykürt.

A menetzenekarok viszont szinte kizárólagosan a B-trombitát használják a fényes, átütő hangja miatt, de előfordulhat még, az un. „herald-trombita, Esz-(szoprán)- trombita és a B-pikoló trombita is. Ezekben a zenekarokban viszont a monumentális hatás miatt minden szólama duplázva van.

A tánczenekarok, combo-k és a big-band-ek is a B-trombitát vagy a B-kornettet használják. A szólamok száma 3-tól 5-ig lehetnek és minden szólamot egy zenész játszik. A lírai zenék játékánál sokszor váltanak szárnykürtre.

A trombita – a kornett – és a szárnykürt alaki összevetése:

Egyéb, használatban lévő trombiták:

Altkürt / Tenorkürt / Baritonkürt / Eufonium

(Alto Horn / Tenorhorn / Baritone / Euphonium)

Talán ez az a család, amelynek tagjait a legtöbben kevernek és összetévesztenek. Alapvetően három méret létezik: az alt, a tenor/bariton és a basszus. Az alt a legkeskenyebb, legkarcsúbb, ezután méretben a tenor/bariton következik, amelyek csak menzúrájukban térnek el egymástól (a tenor keskenyebb átmérőjű és violinkulcsban olvas, bariton szélesebb és basszuskulcsban olvas) és a legszélesebb, legbővebb menzúrájú a basszuskürt, ami tulajdonképpen mára már tubaként ismert, ezért ott fogok kitérni rá. Az altkürtnek mindig három billentyűje van, a tenorkürtnek legtöbbször három, amíg a baritonnak legtöbbször négy billentyűje van.

Az alap hangszer Adolphe Sax nevéhez fűződik (dugattyús szelepekkel) bár a kornett családnak is van alt, tenor, bariton és basszus tagja. Ezek közül terjedtek el Franciaországban, Amerikában, Angliába az alt-, tenor- és bariton-szaxkürt és az alt-, tenor- és bariton-kornett.

A németek ovális alakúra és forgószelepekkel építették meg az alt-, tenor-, bariton- és basszusszárnykürtöt (utóbbi a helikon, amit szintén a tubáknál mutatok be). Ezekkel a hangszerekkel találkozhatunk Németországban, Ausztriában és Közép-Európában.

A legnagyobb problémát az okozza talán, hogy minden országban másfajta elnevezés ragadt a hangszerre, ezért szükséges, hogy áttekintsük az egyes nemzeti elnevezéseket.

Hangolás USA Anglia Németország Franciaország Olaszország Magyarország
Eszviolinkulcs Alto horn Tenor horn Althorn Alto Genis altkürt
Bviolinkulcs Baritone Baritone Tenorhorn Baryton Flicorno tenore tenorkürt
Bbasszuskulcs Euphonium Euphonium Baryton Basse Eufonio baritonkürt

eufonium

Magyarországon az eufonium elnevezést a piszton dugattyús baritonkürtökre használjuk. Az alt „Esz”, míg a tenor és bariton hangszer „B” hangolású, az altkürt és a tenorkürt violinkulcsban játszik, a bariton basszuskulcsban. Az amerikaiak általában csak eufoniumot használnak, de azt írják mind a kettő kulcsban. A zenészektől elvárják, hogy mindkét hangszeren játszanak, azaz ismerjék a basszuskulcsos és a violinkulcsos fogásrendet is.

A tenorkürt szólamnak sokszor van ellenszólam szerepe, a baritonkürt viszont gyakran kopulázza a basszusok szólamát.

Ma már nem hiszem, hogy az alt-, tenor- és baritonkürtök felosztásánál meghatározó lenne, hogy melyik hangszerből fejlődtek ki. Lehet keresni közöttük különbséget, bár a cilindrikus és kónikus részek aránya egyes hangszereknél a befúvó csőnél fellelhető, de ez nem annyira meghatározó.


A hangszer befúvó csöve mindig cilindrikus és a ventilek utáni rész általában mindig kónikus, tehát minél rövidebb a befúvócső, annál hosszabb a kónikus rész; így annál puhább, lágyabb a hangzás.

De természetesen ezektől teljesen különböző építésmóddal is találkozunk, ezért is célszerűbb másfajta rendszerezés az alt, tenor és baritonkürtökre.

Kürt (Horn)

A legsokoldalúbb hangszínű hangszer. Hangzása olyan puha, hogy jól simul a fafúvósok hangszínéhez. A korai menetzenekarok Esz- (alt) kürtöket használtak vagy Esz-mellophone-t (mert a kürtök menet alatt nagyon „gikszer” veszélyesek). A mai modern zenekarok már csak dupla-kürtöket használnak, mialatt sok menetzenekar még mindig az Esz-alt kürtöt vagy a mellophone-t használja.

A kürt a fúvószenekarokban négyszólamú, ám a kisebb zenekaroknál kétszólamú is lehet. A fúvószenekari irodalomban a kürtök rendszerint ütés után („esztamra”) játszanak, vagy duplázzák a 2. vagy 3. kornettet, de többnyire az akkordhangzással tömörítik a zenekari hangzást. Utóbbi vagy pedálszerűen tartott hangokban, akkordokban, vagy ritmikus mozgásban nyilvánul meg. A modern fúvószenekarokban a zeneszerzők előszeretettel írnak szólókat kürtre. Sőt számos kürt kvartett és trió található a zeneirodalomban fúvószenekari kísérettel.

Jazz zenekarokban a kürt használata nem annyira elterjedt, de a modern big band-ekben már néhány hangszerelő előszeretettel használja a kürtöket is.

Harsona (Trombone)

Szerepe a fúvószenekarban

A legtöbb fúvószenekari hangszerelésben három harsona szólam van: kettő tenor és egy basszus, bár a néha előfordul, hogy négy található (három tenor és egy basszus). A basszus szólamot sokszor nagy építésű tenor hangszerrel játsszák, bár mára már a legtöbb kortárs zeneszerző elvárja a basszus harsona jelenlétét a zenekarban, mert erőteljesebb és a mély regiszterekben sokkal jobb minőségű a hangja. Az alt-harsonát csak nagyon ritkán találhatjuk meg a fúvószenekarban.

Dugattyús vagy forgószelepes harsonával is találkozhatunk néha-néha. Hangja megegyezik a toló harsonáéval. Általában olyankor használják, ha tenorkürtöst, baritonkürtöst ültetnek be a harsonaszólamba, aki nem ismeri a harsona fekvéseit. Másik dugattyús hangszer a menet-harsona, amit azért szerkesztettek, hogy a harsonásoknak menet közben ne keljen bajlódni a tolókakezeléssel. Ez a hangszer azonban nem lett annyira népszerű, csak elvétve fordul elő.

A fúvószenekarban, alapesetben három harsona szólam van, és sosem duplázzák. Mivel a zenekari harsonás egyedül játssza szólamát, és elég nagy dinamikai különbségeket kell alkalmaznia (a nagyon halktól a nagyon erősig) szükséges, hogy a nagy építésű („large-bore”) hangszeren játsszon.

A menet zenekarokban a harsona szekció dallamot, vagy ritmikus kíséretet játszik; vagy egyszerűen csak a felsőbb réz-szólamokat erősíti a tuti megszólalásban. Amikor a harmadik szólam nem játszik együtt az első kettővel, akkor a tuba szólamát erősíti.

A tánczenekarok is felfedezték a harsonát. Manapság a hangszerelések négy harsona szólamot írnak a partitúrába (három tenor és egy basszus). A harsonák szerepe lehet független, de lehet a réz-szekcióval együtt mozgó is. Ha a negyedik (basszus) harsona függetlenül játszik a szekciótól, akkor rendszerint a bariton-szaxofon szólamát erősíti.

A harsonacsaládból a fúvószenekarok csak a tenor és basszus hangszert használják, de néha előfordul az alt hangszer is.

Tuba (Tuba)

A modern tuba játékosok számos típusú és hangolású tubát használnak. A leggyakrabban használt tubák a következőek:

   • 8-lábas B (tenor-tuba)
   • 12-lábas F
   • 14-lábas Esz
   • 16-lábas C
   • 18-20-lábas B

A tuba széles kónikus testből és cilindrikus ventil rendszerből áll. Nagyon széles, hatalmas tölcsérével és nagy, mély kelyhű fúvókájával könnyedén szólaltatja meg a mély hangokat, könnyedén játssza a pedál hangokat. Forgó-szelepes vagy piszton-dugattyús 4, 5 vagy akár 6 ventilével könnyedén játssza le szólamát.

Tenor-tuba (b)

A tenor-tuba a legkisebb tuba a családban. Elnevezései még:

   • tuba basse,
   • tuba bassa,
   • flicorno basso,
   • basstuba

Négy néha öt billentyűje van. Hasonlít a baritonkürtre, de tuba befúvócsöve van, tuba fúvókával játszanak rajta.

F-tuba

Az Európai fúvószenekarok egyik kizárólagosan használt basszus hangszere. Az Egyesült Államokban csak alkalmilag használják. Első megjelenése a partitúrában Wagnernek köszönhető, aki a Nibelung gyűrűkben alkalmazza az F-tubát. Az F-tuba (4, 5 vagy 6 billentyűvel) képes megszólaltatni az alaphangját és nagy előnye, hogy a magasabb regiszterekben is megbízhatóan képes játszani. Nagy hangterjedelme miatt előszeretettel alkalmazzák kis együttesekben, rézfúvós kamaraegyüttesekben is.

Esz-tuba

Az Esz-tuba kissé nagyobb építésű, mint az F-tuba, ezért valamivel könnyedebben szólaltatja meg a mélyebb hangokat. A fénykorát a 19. század elejétől a közepéig élte, amikor az angol és az amerikai menetzenekarok kizárólag csak ilyen basszus hangszereket használtak.

C-tuba

A C-tuba a legkedveltebb hangszer a mai zenekarokban. Általában négy vagy öt billentyűs, és minden regiszterben jól használható. A kis fúvós együttesektől kezdve a nagy koncert-fúvószenekarokig mindenhol jól használható, mert tiszta, erőteljes, gazdag tónusú hangzása van. Ez a hangszer minden zenekarban megtalálható, de csakis egy vagy több B-tuba mellett.

B-tuba

A B-tuba a legmélyebb tagja a tubák családjának, és a zenekarok legfontosabb basszus hangszere. Különösen mély hangja alapokat biztosít a fúvószenekari hangzásnak.

A basszus tubák alaki összevetése

Dugattyús tubák (avagy a már említett basszus-kürt)

Forgószelepes tubák

Helikon

A helikon a szárnykürtök basszus hangszere. Általánosan csak Németországban, Ausztriában és Közép-Európában volt elterjedve. Ma már csak elvétve található meg a fúvószenekarokban, helyette inkább a Sousaphone-t használják.

Sousaphone

A sousaphone hangolása lehet „F”, „Esz” és „B”, ugyanúgy, mint a tubáknak. Általában csak a menetzenekarok használják előre álló tölcsére miatt, ami jól hallhatóvá teszi a zenekarban. Intonációs nehézségei miatt a koncert fúvószenekarokban nem használják.

Ritmus szekció

Ütők (percussion-unpitched)

Pergődob

A zenekarok számos méretű pergődobot használnak. A pergődob mérete 3½-4 hüvelyk (8-35 cm) mélységűek és 10-16 hüvelyk (25-40 cm) átmérőjűek lehetnek.

Nagydob

A nagydob dupla bőrös, nagyméretű dob. Ez a legnagyobb dob, készülhet fából vagy fémből.

Cintányér

 • Páros réztányér: 15-22 hüvelyk (38-56 cm)
 • Felfüggesztett cintányér

Timpani

Dobszerelés

A dobszerelés egy ütős hangszerekből összeállított konfiguráció. Célja, hogy egy játékos minél sokszínűbben tudja kísérni a zenekart.

A tradicionális dobszerelés a következőkből áll:

 • 1 nagydob (lábgéppel),
 • hozzá erősített tom-tom (egy vagy több méretű),
 • 1 álló tom-tom,
 • egy különálló pergődob,
 • 1 „hi-hat” cintányér (lábgéppel),
 • 2 „ride” (álló) cintányér

Dallam ütős hangszerek (Pitched Percussion)

 • Harangjáték (Glockenspiel)
 • Cseleszta
 • Xylophone
 • Marimba
 • Vibrafon

Latin ütős hangszerek

 • Konga
 • Bongo
 • Timbales
 • Surdo

Egyéb ütős hangszerek

 • Triangulum
 • Tambourine
 • Gong
 • Tam-tam
 • Woodblock
 • Temple blocks
 • Kasztanyetta
 • Ujj cintányérból
 • Sleigh Bells
 • Ratchet
 • Slapstick

Zongora

A zongora használata a fúvószenekarokban új keletű dolog. Szerepe szerint lehet szóló hangszer is, de a tánczenekarokban ugyanolyan hangszer, mint a többi. A fúvószenekarokban többnyire csak szóló hangszerként kerül be a zongora. A populáris műfajban viszont nélkülözhetetlen (big band, jazz orchestra, combo, stage vagy dance band). A zongorának is több fajta típusa van, mint a hagyományos zongora (zongora és a pianínó), az elektromos zongora és a szintetizátor.

Gitár / Basszusgitár

A gitár csak a 20. században jelenik meg a fúvószenekarban és csak is a tánczenekarokban.

Fajtái:

 • Akusztikus
  • spanyol
  • klasszikus
  • flamenco
  • fém húros (country-, folk-, blues-gitár)
  • Flattop
  • 12 húros flattop
  • archtop (plectrum).
 • Elektromos
  • üreges testű
  • tömör testű
 •  Basszus
  • akusztikus
  • elektromos
 • Egyéb gitárok
  • ukelele (portugál)
  • steel guitar
  • banjo
  • lute

Finale

És végezetül engedtessék meg nekem, hogy ebből a hatalmas hangszer-kavalkádból kiválogathassam a saját fúvószenekari összeállításomat, ami szerintem egy tökéletes fúvószenekari hangzást hozna létre. Optimális esetet véve alapul, sok-sok pénzzel a zsebembe, az alábbi hangszereket vásárolnám a saját fúvószenekaromba.

Felhasznált irodalom

Magyar szakirodalom

 • A hangszerek és a zene könyve (Max Wade-Matthews) CSER Kiadó, 2006, ISBN 963 9666 05 X
 • A magyar zene története (Falvy Zoltán) Nemzeti Tankönyvkiadó, 2002, ISBN 963 19 2702 4
 • A zene könyve (Zeneműkiadó, 1977, ISBN 963 330 487 3)
 • Ezred éve itt: Délvidéki olvasókönyv (Bori Imre) Újvidék: Forum, 2004, ISBN 86 323 0604 9
 • Fúvószenekar-vezetők kézikönyve (Eördögh János) Múzsák Közművelődési Kiadó, 1980, ISBN 963 562 774 2)
 • Fúvószenekari ismeretek (Ujj Viktor Géza) főiskolai jegyzet
 • Népzene és zenetörténet II. (Vargyas Lajos) Edito Musica Budapest, 1974, ISBN 963 330 044 4
 • Zenei Lexikon (Brockhaus Riemann) Zeneműkiadó, 1985, ISBN 963 330 540 3

Angol szakirodalom

 • Army Band Section Leader Handbook / Headquarters, Departmen of Army, 2005
 • Brass Band School (Allen Dodworth) Dodworth & Co., 1853, New York
 • Practical Guide To The Arrangement of Band Music (G.F. Patton) John F. Stratton & Co., 1875, New York

Online (internetes) szakirodalom (2008)

 • 17th Field Artillery Band: http://swansongrp.com/picdocs/band1.html
 • A History of the Wind Band (Dr. Stephen L. Rhodes: http://academic.lipscomb.edu/windbandhistory
 • Artistic Orchestration (Alan Belkin): http://www.musique.umontreal.ca/personnel/Belkin/bk.o/O.pdf
 • Catalogue d’instruments de musique première moitié Xxème: http://jeanluc.matte.free.fr/catal/catal.htm
 • Fricsay Richárd Katonazenei Hagyományőrző Egyesület: http://www.fricsay.hu/
 • Geschichte der Musikgesellschaft Oppligen: http://www.mg-oppligen.ch/geschichte.html
 • Horn-u-copia: http://www.horn-u-copia.net/catalog.php
 • National Music Museum: http://www.usd.edu/smm/
 • Principles Of Orchestration by Rimsky-Korsakov: http://www.northernsounds.com/forum/forumdisplay.php?f=77
 • Sarrusophone, Rothphone (Saxorusophone) and Reed Contrabass (Gunther Joppig): http://idrs.colorado.edu/Publications/Journal/JNL17/JNL17.Joppig.Sarrus.html
 • Shirley Yarber’s 1900 Census for Bernice, PA: http://www.rootsweb.com/~pasulliv/resources/census/SY19002.htm
 • Soldier’s Orchestras: http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Music/Music_01.htm
 • The American Brass Band Movement: http://memory.loc.gov/ammem/cwmhtml/cwmpres05.html
 • The Waits Website: http://www.waits.org.uk
 • Typologie des instruments à vent selon leur mode de production des notes: http://jeanluc.matte.free.fr/articles/typologie/typologie.htm
 • U.S. Army Bands in History: http://bands.army.mil/history
 • Vintage Brass Band Pictures: http://www.harrogate.co.uk/harrogate-band/vbbp-uk.htm
 • Wind Orchestra – A Brief History: http://www.timreynish.com/british_wind_music.htm
Posted on

Horváth Adrián: A harsona családja

HORVÁTH ADRIÁN: A HARSONA CSALÁDJA

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatójaként írt diplomamunkám

Bevezetés

Amikor a harsonáról beszélünk, sokan nem is tudják mennyi, de mennyi fajtája létezik a harsonának. Nem is gondolják, hogy egy kis változtatás a hangszeren milyen létfontosságú különbséget jelenthet a hangszer hangjában.

És, hogy miért fontos, hogy megismerjük a harsonák családját? Tudnunk kell, hogy ha egy harsonára írt művet szeretnénk játszani, akkor milyen hangszerek voltak az adott korban és az országban használatban, hiszen az a hangszer inspirálta a zeneszerzőt a darab megírására és nem feltétlenül a ma is ismert hangszer.

Számomra alapvető hibának számít az, ha meghallom Wagenseil: Concerto-ját tenor-harsonán játszani, nem beszélve arról, ha ráadásul nagy építésű hangszeren szólaltatják meg. Hogy miért? Biztosan nagy kihívást jelent egy harsonásnak olyan magasságban játszani tenor harsonán, ami eredetileg altra van írva, de sokszor elfelejtik azt, hogy Wagenseil korában a harsonák (vagy szakbutok, ahogy akkor nevezték őket) sokkal szűkebb menzúrájúak voltak, azaz a hangszer hangja sokkal finomabban, puhábban, halkabban szólt és jóval könnyebben belesimult a környezetébe.

Tehát az előadáshoz ismerni kell a harsonákat és a család tagjait is, hogy a legmegfelelőbb hangzást lehessen elérni, hogy a mai koncerten a hallgató ugyanazt a csodálatos művet hallja, mint akár 400 évvel azelőtt.

A dolgozatban szeretnék bemutatni minél több, a történelem során megépített és jelenleg gyártott harsonatípust, de mivel számtalan ilyen hangszer létezett és létezik, ezért csak a legfontosabb mérföldköveknek számító hangszerek találhatóak meg eme írásban.

A harsona

A harsona a rézfúvós hangszerek családjába tartozik. A hangszer legfőbb ismertető jegye a teleszkópikusan csúsztatható „U” alakú cső, mellyel a játékos különböző hosszúságúra állíthatja a cső hosszát, attól függően milyen hangmagasságot szeretne megszólaltatni.  A hangszer angol neve (trombone) utal legjobban az eredetére, ami az olasz „tromba” (trombita) és az „-one” (a „nagyobb” jelzője) szóösszetételből alakult ki, jelentése: nagy trombita.

A harsona hangterjedelme

A harsona hangterjedelme a nagy „E”-től kb. a kétvonalas „F”-ig terjed, de természetesen felfelé csak a hangszer-játékos adottságai szabnak korlátot.

A harsona hangszíne attól függ, hogy melyik regiszterben játszik.

 • Pedál hangok: ezek a hangok fémesen, súlyosan, sötéten szólnak. A hangszerhez képest elég szerények, halványak, nem úgy, mint a tuba ebben a regiszterben játszott hangjai.
 • Mély-regiszter: sötét, súlyos, tömör, komor. Ha erősen szólal meg: fenyegető, ha halkan: misztikus, titokzatos. Ezt a regisztert használják a zeneszerzők a súlyos, sötét, baljóslatú témáknál és a basszus harmónia-szekvenciáknál.
 • Közép-regiszter: fényes, nagy hang. Ez a hang jellemzi a harsonát. Hangos játéknál: hősies, halk hangon: súlyos, misztikus hangzást eredményez.
 • Magas-regiszter: hangja fényesebbé, gazdagabbá, sodróbbá válik, még a vadászkürt hangját is befedi. Itt a hang már a trombita regiszterben szól, de annak hangjától sokkal dúsabb, érettebb.

A harsona hangja más hangszerekkel is jól ötvöződik, azokat kiegészítheti, erősítheti. Az alábbi példákban jól megfigyelhető a más hangszerekkel való kölcsönhatása:

 • Harsona – Harsona: A harsona hangja jól keveredik más rézfúvós hangszer hangjával. A harsona – harsona párosítás mind unisono-ban, mind oktávban erőteljes rézfúvós hatást okoz.
 • Harsona – Trombita: Jó hang kombináció, mert a harsona hangját fényesebbé teszi. Kiváltképpen hasznos, ha a harsonának mélyebb regiszterben kell játszania.
 • Harsona – Vadászkürt: Általában gazdag hangzást eredményez, és erősíti a harsonák ff” hatását. Magasabb regiszterben a harsona segíti a kürtöket a fényesebb hangzásra, de mivel a harsona eltakarja a kürt hangját célszerű egy harsonát két kürttel párosítani.
 • Harsona – Tuba: Habár a két hangszernek különböző hangszíne van, a tubát gyakran használják a harsona szekció basszusaként, mert így van megalapozva a teljes hangváz a teljes tutti hangzásban. A harsona hangja sokkal egységesebb, fókuszáltabb, de a tuba képes beleolvadni a harsonák basszus szólamába (akár, mint 4. harsona) oktávban vagy unisono-ban a basszus harsonával. Ezt a kombinációt gyakran javasolják is!

Természetesen a hangszer nem csak a rézfúvós hangszerekkel hangzik jól össze, egészítik ki egymást, hanem a fafúvós és a vonós hangszerekkel is:

 • Harsona – Oboa: A két hangszernek hangja jól hallhatóan eltérő, bár a két hang keveredése jó, ha a harsonás szordino-val játszik. A harsona, mélyebb fafúvós hangszerekkel való párosítása a hang jobb hallhatóságát szokta eredményezni.
 • Harsona – Fagott: A fagott képes maszkolni a piano-ban játszó harsona fémes hangját, amikor az, a mély- vagy a közép-regiszterben játszik. A harsona-fagott páros nagyban erősíti a basszus-hangzást, ha oktávban szólnak egymástól.
 • Harsona – vonósok: A csellóval és a nagybőgővel való kombináció, mind unisono-ban, mind oktávban erősíti, koncentrálja a hangzását. Ha a harsona basszus szólamot játszik, akkor a nagybőgővel együtt képes a basszust jobban kiemelni.

A harsona részei

 1. hangoló cső: a tölcsér torkánál található „U” alakú hangoló cső egy francia hangszerépítő François Riedlocker ötlete volt a 19. század elején, ami aztán elterjedt a világon. Csak a német harsona épült hangoló cső nélkül még a 20. században is.
 2. fúvóka: fém tölcsér alakú fúvókával szólaltatjuk meg a hangszert
 3. tölcsér: a leglényegesebb része a hangszernek. Kialakítása lapvetően meghatározza a hangszer hangját, tónusát.
 4. gumiütköző: a tolóka végét óvja a sérülésektől
 5. víz kieresztő: a lecsapódott vízpára elvezetésére szolgál
 6. tolóka: a teleszkópikus tolócső teszi lehetővé (kivéve a ventiles harsonáknál) a kromatikus hangok megszólaltatását szemben a trombitáknál, ahol a ventiles megoldás terjedt el. A tolóka belső csövének végén egy „papucs” található, ami lehetővé teszi, hogy ne a teljes belső cső érintkezzen a tolóka csövével (ekkor a súrlódástól csak nagyon lassan lehetne a tolókát kezelni). Ez a papucs a reneszánsz korban még egy rádolgozott fémlap volt, a mai harsonákon már a cső kiöblösítésével érik el ugyanezt a hatást. A tolókának ez a legkényesebb része, aminek mindig zsírozva kell, hogy legyen a megfelelő csúszás miatt.
 7. második távtartó: a tolóka merevítésére, fogására szolgál
 8. első távtartó: a hangszer merevítésére szolgál
 9. összekapcsoló gyűrű: A harsona nagy mérete és a könnyebb szállíthatóság érdekében két részből áll a tolókából és a tölcsér részből; a két részt az összekapcsoló gyűrűvel erősíthetjük össze

Tölcsér

A harsona tölcsérét (néha a tolókáját is) különböző fémötvözetekből készítik, attól függően milyen tónusú hangot szeretnének létrehozni. A legnépszerűbb sárga színű („yellow brass”) összetétel a 70% (vörös-) réz és 30% cink, de a „rose brass” összeállítása: 85% réz és 15% cink, a vörös színű „red brass” pedig 90% rézből és 10% cinkből áll. Ezek az ötvözeti különbözőségek jelentősen befolyásolják egy hangszer hangjának tónusát. Néhány gyártó lehetőséget ad, hogy a hangszer tölcsére cserélhető legyen, attól függően, hogy a játékos milyen hangszínt szeretne elérni.

A tenor harsona tölcsérének legnagyobb átmérője 7 és 9 inch (kb. 18-23 cm) között van, de a legkedveltebb méretek a 7½ és 8½ inch (kb. 19-22 cm) között vannak.

Az átlagos basszus-harsona tölcsére általában 9½ vagy 10 inch (24 vagy 25,5 cm), de ettől függetlenül léteznek nagyobbak is, mint 10½ inch (26,5 cm) vagy még ennél is nagyobb.

A tölcsér készülhet egy vagy két darabból is. A tölcsér külső szélén egy peremet szoktak kialakítani, ami szintén befolyásolja a hangszer hangjának tónusát. Vannak olyan hangszerek is, melynek tölcsérét ezüstből készítik.

Ventil

forgószelep dugattyú „Hagmann” ventil kúp „Thayer” ventil trigger

Néhány harsona rendelkezik ventillel, hogy a hangszer hosszát meg lehessen növelni annak érdekében, hogy a hangszer alaphangja mélyebb legyen (tenor „B”-ről basszus „F”-re), és van olyan harsona is, amelyik tolóka helyett (vagy mellette) három ventillel rendelkezik a kromatikus hangok megszólaltatásához (ventiles harsona „valve trombone”). Manapság már több fajta ventilt is alkalmaznak a hagyományosnak mondható forgószelepes „rotary valve” vagy a ritkán használt (a harsonák esetében) dugattyús „piston valve” mellett.

Hangolás

A ventil segítségével az alaphangszer meghosszabbítható, ami által az alaphang több hangnyival is lejjebb kerülhet. Ezt az alaphangolás mellett a hangszernél jelölni szokták. Az alap hangolása a tenor hangszernek „B” tehát ha nincs rajta ventil biztos, hogy „B” tenor harsona. Mielőtt rátérnék a különböző hangolású hangszerekre, itt szeretném megjegyezni, hogy napjainkra kialakult kétfajta toldalékcső vezetési mód. Sokan állítják azt, hogy van jelentősége, sokan pedig, hogy teljesen mindegy, hogy, hogy áll a cső; ettől függetlenül léteznek, tehát említést érdemelnek.

a „hagyományos”
és az „open wrap”

A harsonák legelterjedtebb hangolásai:

Pikoló

magas „B” 

Szoprán

”B” 

Alt

„Esz”  

Tenor (német stílusú)

”G”

 

 
Tenor „B”
 
 Tenor „B/F”
 
 Basszus „B/F/Esz”
 
 Basszus „B/F/Gesz”
 
 Basszus „B/F/D”
 
 Kontrabasszus „F/B”
 
 Basszus „B/F/Esz/D” (német stílusú)
 
 Kontrabasszus „F/Esz” vagy „D/B”

És érdemes még megemlíteni a „B/C” tenorharsonát, amelyik az egyik legfiatalabb tagja a családnak. Speciálisan a fiatalok számára készítették, hogy amíg a gyermekek nem éri el a 7. fekvést, addig a toldalékcsővel a „C” és „H” hang a kényelmes 1. és 2. fekvésre kerül.

Cső

A harsona teste nagyrészt (kb. 2/3 rész) cilindrikus (párhuzamos) „S” alakú csőből áll, a fúvóka nyílásától a tölcsér kezdetéig (hangolócső végéig) és egy kisebb (kb. 1/3 rész) kónikus tölcsérből. (Ez a felépítés határozza meg a hangszer jellegzetes hangját). A trombitától nem felépítésében, hanem a cső hosszának méretében tér el!

A B-harsona hossza 291,7 cm. Ez duplája a B-trombitának (145,8 cm), tehát attól egy oktávval szól lejjebb. Ez a méret határozza meg, hogy a harsona a tenor regiszterben szól, szembe a trombita szoprán regiszterével.

Thein Basszus-harsona „Bartok” ventillel

A harsonák cső hossza:

 • B-pikolo: 72,9 cm
 • Esz-szopran: 109,2 cm
 • B-szopran: 145,8 cm
 • F-alt: 194,7 cm
 • Esz-alt: 218,5 cm
 • B-tenor: 291,7 cm
 • F-basszus: 389,4 cm
 • B-kontrabasszus: 583,4 cm

A tenor-harsona csőátmérője a 0.450″ – 11,43 mm-től (kis építésű – „small bore”) 0.547″ – 13,9 mm-ig (nagy építésű – „large bore” vagy „orchestral bore”) terjed. A „B/F” váltós tenor hangszerek általában mindig nagy építésűek, azaz szélesebb a cső átmérője.

A ventiles hangszereknél a toldalék csövek általában magukba foglalnak egy kisebb hangoló részt is, így a toldalékcső is hangolható. A legtöbb „B/F” tenor- és basszus-harsona toldalékcsöve olyan hosszú hangoló csővel rendelkezik, hogy azt kihúzva a hangszer „F”-ről „E”-re hangolható, így megszólaltatható a kontra „H” hang is. De van olyan hangszer is (mint a képen), ahol egy segéd ventil segít játék közben módosítani a hangolócső hosszát.

Hangolócső

A hangolócső egy külön kis „U” alakú tolóka, amelyikkel a finomhangolást lehet elvégezni. Leggyakrabban az „S” alak, tolókával ellentétes oldalán helyezik el. A hangoló tolókát először egy francia hangszer építő: François Riedlocker építette be hangszerébe a 19. század elején. Ezután terjedt el Franciaországban, Angliában, majd a század fordulón Amerikában és Németországban is; habár a német típusú harsona még a 20. században is hangoló cső nélkül épült ezért a játékosoknak a tolókával kellett igazítani („on the fly”) mindig, hogy tisztán játszanak.

Tuning-in-the-Slide

Néhány harsonán (főképpen néhány basszus-harsonán) az előbbitől teljesen eltérő hangolási mód alakult ki. A hangolást a tolóka csövén tették lehetővé. Ezt nevezzük „TIS” (Tuning-in-the-Slide) hangolási rendszenek.  Ennek két fajtája létezik:

 1. a tolóka és a hangszertest összeillesztésénél,
 2. vagy a tolókán.

Tolóka

A tolókának köszönheti a harsona, hogy képes a felhangjai között lévő kromatikus hangokat is megszólaltatni.

A harsona felhangjai

A B-tenor harsona hossza:

1.      pozícióban: 291,7 cm

2.      pozícióban: 309 cm,

3.      pozícióban: 327,5 cm,

4.      pozícióban: 346,9 cm,

5.      pozícióban: 367,5 cm,

6.      pozícióban: 389,4 cm és a

7.      pozícióban: 412,5 cm.

A következő fekvésig megtett távolság:

2.      fekvésig: 17,3 cm

3.      fekvésig: 18,5 cm

4.      fekvésig: 19,4 cm

5.      fekvésig: 20,6 cm

6.      fekvésig: 21,9 cm

7.      fekvésig: 23,1 cm

 

A második felhang pozíciói

Tehát ezen a kb. 120 cm-es cső hosszon található meg a 7 pozíció, azaz a játékosnak kb. 60 cm-t (mivel dupla csövű „U” tolókája van a harsonának) kell kitolnia a 7. fekvés eléréséhez. Ez főleg gyors játéknál nehéz feladat, nem beszélve arról. hogy közben még figyelni kell arra is, hogy a fekvés-távolságok nem egyforma távolságra vannak egymástól.

Az első fekvés pedál hangja (kontra „B”) és a második felhang 7. fekvése (nagy „E”) között van egy rés, amit a hangszer nem tud megszólaltatni, csak „F” vagy „Esz” toldalék csővel (lásd később).

És most essék egy pár szó a cső átmérőjéről is. A tenor-harsonák tolókáinak csőátmérője: 0.500” (127 mm), 0.508” (129 mm), 0.525” (133 mm) és 0.547” (139 mm), a basszus harsonáé: 0.562” (143 mm).

A tolókát szokták még „dual bore” konfigurációban is építeni, amikor is a második szár egy kissé nagyobb csőátmérővel rendelkezik, mint az első. Ez egy nagyszerű ötlet a hangszer kónikusosabbá tételéhez.

A leggyakoribb dual bore csőpárosítások:

 • 481” (122 mm) – 0.491” (125 mm),
 • 500” (127 mm) – 0.508” (129 mm),
 • 508” (129 mm) – 0.525” (133 mm),
 • 525” (133 mm) – 0.547” (139 mm),
 • 547” (139 mm) – 0.562” (143 mm);
 • a basszusé pedig: 0.562” (143 mm) – 0.578” (147 mm).

Fúvóka

A fúvóka valójában nem része a harsonának és hasonló méretű hangszereknek teljesen más alakú és méretű fúvókája lehet.

A fúvókákat az alábbi adatokkal határozzák meg:

 1. belső átmérő „inner rim diameter”
 2. perem szélesség „rim width”
 3. perem alak „rim contour”
 4. perem-él „rim edge”
 5. kehely alakja (tölcsér vagy csésze alakú) „cup shape” és mélysége „cup depth”
 6. torok átmérője és alakja: „throat diameter és „throat contour”
 7. furat „backbore”
 8. szár átmérő „shank diameter”

Általában a zenekari harsonások a mélyebb kelyhű és élesebb peremű fúvókákat kedvelik, mert ez a fajta fúvóka gazdag, dús tónusú hangot eredményez. A jazz harsonások a sekélyebb kelyhű, vékonyabb szegélyű fúvókákat részesítik előnyben a magasabb hangok könnyebb megszólaltatása végett.

A harsona története

Reneszánsz

Toló-trombita

A harsona megjelenése a 15. század közepére tehető, feltételezések szerint Burgundiából (ma Franciaország és Svájc része) származik. A toló-trombitából fejleszthették ki, de a dupla cső megjelenése nem e hangszer gyorsabb tolóka kezelését szolgálta, hanem inkább a tenor és basszus regiszterek elérését. Az „U” tolóka megjelenése lényeges változást hozott a hangszer életében, hiszen képessé vált a hangszer minden kromatikus hang megszólaltatására, szemben a toló-trombita korlátozott képességeivel szemben. Az új hangszer neve „sackbut” (ejtsd: szakbut) lett. Ez az elnevezés a 18. század elejéig fenn is maradt. Egyéb elnevezések voltak még: „shagbolt”, „sacabuche” (spanyol), „sacqueboute” (francia), trombone (olasz) és a posaune (német).

Shawm

A hangszer szédületes sebességgel terjedt el szerte Európában. Egy dekád alatt megjelent szinte mindenhol, kiszorítva az ez időben használatos „bombard”-ot és shawm”-ot

A szakbut nem pontosan olyan volt, mint a mai harsona. Kisebb építésű volt, de a tölcsére kónikusabb és kevésbé kiszélesedő volt, mint modern utódjai. A sackbut család is tartalmazott több fajta méretet a szoprántól a kontrabasszusig.

A 16. század közepére kialakult a három fő típusa a szakbutoknak:

     

alt-szakbut 

„Esz” 

tenor-szakbut

„B”

basszus-szakbut

„F”

basszus-szakbut

„Esz”

A harsona szólammal a 16. században főként a velencei Andrea Gabrieli (1532?-1585) és unokaöccse Giovanni Gabrieli (1554?-1612), Tiburtio Massaino (1550-1609), majd később Heinrich Schütz (1585-1672) német zeneszerző canzonaiban, szonátáiban és egyházi darabjaiban találkozhatunk. Amíg a harsona a templomokban egyre közkedveltebb lett addig a koncerttermekben alig-alig tűnt fel.

Barokk

Ezs (alt)-, B (tenor)-, F és Esz basszus-szakbut – Michael Praetorius: Syntagma musicum (1618)

A 16. századra a szakbutok a zenekarok kedvelt hangszere lett, hiszen az egyetlen olyan rézfúvós hangszer volt, ami képes volt megszólaltatni a skála minden hangját.

Másik nagy előnye volt, hogy építése miatt (vékonyabb és lágyabb volt a hangja a mai harsonánál) jól belesimult az egyházi zene énekkari hangzásába, és ezért az egyház is támogatta alkalmazását.

Kontrabasszus-szakbut

A hangszer zenekari alkalmazásában igazi változást a barokk kor hozott, amikor a zeneszerzők is felfedezték a szakbutok felhasználásának lehetőségeit. Johann Sebastian Bach (1685-1750) és George Frideric Handel (1685-1759) alkalmazni kezdi a harsonát zenekari művekben. Bach a kornettekkel kombinálva használja az antik hangzás felidézéséhez kantátáiban, Handel a „Saul, Samson, és Israel Egyiptomban” című művének gyászindulójában szólaltatja meg a harsonát.

Ebben a korban találkozhatunk még a kis szakbuttal, ami egy oktávval szólt a tenor szakbut felett “B” hangolással (ez tulajdonképpen a trombita tolókás változata volt). Ezt a hangszert Közép-Európában terjedt el leginkább és a korálok előadásánál a szoprán szólamot játszotta a harsonák szólamában. Másik megjelent hangszer a kontrabasszus szakbut volt, ami a tenor szakbut alatt egy oktávval szolt, szintén “B” hangolással, de méretei miatt nem volt a legkedveltebb hangszer.

Klasszicizmus

Klasszikus tenor-szakbut

A harsona felépítése a klasszicizmus idejére megváltozott egy kissé, a tölcsére jobban kiszélesedett a barokk harsonákhoz képest.

A harsona irodalom és repertoár megszületése a klasszicizmusnak és olyan zeneszerzőknek köszönhető, mint:

 • Leopold Mozart (1719-1787): Concerto alt-harsonára (1762),
 • Georg Christoph Wagenseil (1715-1777): Concerto alt-harsonára (1755),
 • Johann Albrechtsberger (1736-1809): Concerto alt-harsonára (1769),
 • Michael Haydn (1737-1806): Larghetto alt-harsonára (1763), Divertimento in D alt-harsonára (1764),
 • Johann Ernst Eberlin (1702-1762): Der verlorene Sohn (a harsona szólama Paul Hanlein (1676) műve), Sigismundus Hungaria rex (a harsona szólama Paul Hanlein (1676) műve)

Joseph Haydn (1732-1809) és Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) gyakran alkalmazták a harsonát egyházi és világi műveikben (legismertebb talán a Mozart: Requiemből a Tuba Mirum). Az inspirációt ezen művek megalkotásához egy virtuóz harsonás adta, akit Thomas Gschladt-nak hívtak és a salzburgi udvari zenekar tagja volt.

A harsona meghódította az opera közönségét is. A nagy dramatikus effektekhez általában mindig a harsona hangját használták. legékesebb példa erre Mozart: Don Giovanni és a Varázsfuvola operája.

Az első fellépése a harsonának egy szimfóniában 1807-ben volt. Joachim Nicolas Eggert (1779-1813, svéd zeneszerző) Esz-dúr szimfóniájában. Később Ludwig van Beethoven: 5. (c-moll) szimfóniájának utolsó tételében, 6. (F-dúr) szimfóniájának Pastoral tételében és a 9. szimfóniájának korál tételében találkozhatunk a harsonával.

Romantika

A 19. századi hangszerújítások – mint például a ventilek megjelenése – a harsonára is hatással volt. 1828 körül megjelenik az új három-ventiles harsona, ami nem nagyon honosodott meg a zenekarokban, viszont lehetőséget adott egy új konstrukció a kvart-ventiles azaz a dupla „B/F” (tenor-basszus) harsona megszületésére. 1839-ben egy lipcsei hangszerépítő és feltaláló, C. F. Sattler (1778-1842) építi az első „B/F” harsonát. A váltást „B” hangszerről „F” hangszerre egy csőtoldás teszi lehetővé, amit (ahogy napjainkban is) egy forgószelepes billentyű elforgatásával jön létre.

A 19. századra a Reneszánsz és barokk korban olyannyira kedvelt alt-tenor-basszus zenekari harsona trió kezd eltünedezni a hangversenytermekből, helyette a tenor harsona veszi át mind három szólamot (a harmadik szólamot a „B/F” quart-ventiles harsona). Egyedül Németországban és Ausztriában maradt fenn az alt-harsona és az „F” és „Esz” hangolású basszus-harsona alkalmazásának hagyománya.

A nagy „F” basszus-harsona vagy a „B/F” nagyépítésű tenor-harsona állandó tagjai lettek a német zenekaroknak. A nagyobb építésű „G” basszus-harsona az angol zenekarok kedvelt basszus hangszere lett.

A kontrabasszus harsonát, „B” hangolással, dupla tolókával 1823-ban készítette el Párizsban A.A. Schmittschneider, de első főszerepét 1876-ban kapta Richard Wagner (1813-1883) “A Nibelung gyűrűje” ciklusában.

Visszatérve egy kicsit a ventiles harsonához, érdemes megjegyezni, hogy amíg a német és francia zenekarok száműzték ezt a hangszert a zenekarból, addig a ventiles harsona meglepő sikert aratott Olaszországban és Bohémiában (mai Csehország) és olyan híres zeneszerzők írtak ventiles harsona szólamot partitúráikban, mint Giuseppe Verdi (1813-1901), Giacomo Puccini (1858-1924), Bedřich Smetana (1824-1884) és Antonín Dvořák (1841-1904).

A 19. századra három fajta harsona típus alakult ki: a német, a francia és az amerikai. Az első kettőre egy kicsit bővebben is kitérnék, míg az amerikai típusról azt kell tudni, hogy a kisépítésű francia „Courtois” típus és a német harsona ötvözése, ami tulajdonképpen a mai modern harsona.

Német típusú harsona

„Golden Oldie” 1910-ből. A régi német stílusú harsonák mintájára készült, a német stílusú harsonákra jellemző díszítések

A romantika vívmánya a német típusú harsona megszületése. Ez a hangszer is számos méretben létezik. A fúvókája jóval kisebb és a tolókában lévő „leadpipes” befúvócsőbe kell elhelyezni. A hangszerek gyakran vörösrézből készülnek. Amíg a csőátmérő a 19. században bővült, addig a német típusú hangszernél az elmúlt 150 évben alig változott, így valamivel kisebb ma is, mint az új amerikai hangszerek. A tölcsére viszont jóval nagyobb minden más harsonánál; a basszus-harsona tölcsér átmérője a 10” (25,4 cm)-t is elérheti. A régi modelleken még fellelhető a hosszú szárú vízkieresztő, a kígyó dekoráció a tolókán és az „U” csövön.

Francia típusú harsonák

Courtois Esz-alt, B-tenor és F-basszus harsona a 19. századból

A francia harsonák (Courtois modellek) nem követték ezt a példát. Ezek a harsonák is vékony menzúrájúak maradtak, de a tölcsérük nem lett akkora mind a német típusé, bár szélesebbek lettek, mint a szakbutoknak.  A hangszer csőátmérője csak 0.450” (114 mm), a tölcsér pedig 6” (15,24 cm) körül volt. A tölcsér alakú fúvókája pedig csak kissé volt nagyobb, mint a kornett vagy a kürt fúvókája.

A francia típusú hangszerek az alábbi hangolásokban építették:

 • kontrabasszus: „B”
 • basszus: „F”, „G” és „Esz”
 • tenor: „C” és „B”
 • alt: „Desz”
 • szoprán „F”
 • pikoló: magas „B”

20. század

A 20. századot számos konstrukciós változtatás jellemzi a harsonák területén, mind a felhasznált anyagok, mind a fúvókák, mind a hangszer-átmérő és a tölcsér növekedése terén. Új ventil megoldások alakultak ki és újfajta szordinókkal találkozhatunk.

A 20. század közepére az amerikai típusú zenekari harsona válik a harsonák sztenderdjévé szerte a világon, ezzel kiszorítva a tradicionálisan szűkebb tölcsérű hangszereket. Érdekes módon a német stílusú harsona ezektől a folyamatoktól függetlenül saját fejlődési útját járta és járja ma is.

1952-ben jelent meg az első dupla váltós basszus-harsona, mert több basszus-harsonás is elégedetlen volt a „B/F” basszus-harsona korlátaival (azaz a „F” ventillel használt tolókán csak 6 fekvés volt elérhető és ez nem tette lehetővé pl. a kontra „H” hang megszólaltatását). Ezt kiküszöbölendő toldották meg a hangszert egy újabb kis-szekund toldással („E”), majd később ezt megváltoztatták „Esz”-re vagy „D”-re. Ez a dupla-ventiles basszus-harsona annyira sikeres lett, hogy ma is használatban van. Később még számos más hangolású toldással is kísérleteztek, de erre majd később térek ki.

1965-ben Hans Kunitz, 1970-ben Dr. B. P. Leonard építi meg azt a kontrabasszus-/basszus-harsonát, amiben „in-line”, azaz egy sorban, függetlenül helyezkednek el a ventilek.

In line” soros ventil szerkezet „F/C/Desz/A”

„B/F/Esz” basszus-harsona váltó megoldása

Napjainkra a nagyépítésű („large bores”) tenor hangszer „F” ventillel vagy nélkül és a „in-line” dupla-ventiles basszus-harsona lett a zenekari harsonák sztenderdje. A kisépítésű harsonák szinte teljesen eltűntek. A közepes méretű („medium vagy medium-large bores”) harsonákat a tanulók használják vagy a jazz műfajában tűnik fel. Az alt-harsonát csak azoknál a műveknél használják, ahol kimondottan erre a hangszerre íródott a szólam. A modern német típusú harsonát inkább Németországban és néhány Közép-Európai országban alkalmazzák. A ventiles harsonát mára már csak a jazz műfajában lelhetjük fel, mint szóló hangszer. A kontrabasszus-harsonát is már csak hírből ismerik a harsonások, mára a basszus-harsona játssza szólamát.

És még egy pár szó a szordínóról („mute”). Ez a kis alkalmatosság szorosan kapcsolódik a hangszerhez, hiszen alkalmazásával különböző hangszíneket érhetünk el.

Fajtái:

egyenes

„straight”

kehely

„cup” 

„harmon” „pixie”  „bucket”  gumikalap „plunger

vagy fémkalap  „hat”

Variációk a harsonára

Sax trombone

A harsonáknak napjainkra számos hangolási, alaki változata született, amit az érdekesség miatt is érdemes áttekinteni. Az első lépések a billentyűk feltalálásával kezdődtek.

Adolpe Sax sem bírt ellenállni a kísértésnek, hogy ne építse meg saját harsonáját, ráadásul egyből 6 ventillel. A ventiles harsona 6 billentyűje a tolókás harsona 6 fekvésének felel meg. Tehát nem a billentyűk kombinációjával lehet minden hangot megszólaltatni, hanem minden fekvéshez tartozik egy ventil.

Multi-Bell-Trombone

A nyílt állapot a harsona 1. fekvése, míg egy-egy billentyű a 2-7. fekvésnek felel meg (1. billentyű = 2. fekvés, 2. billentyű = 3. fekvés, stb.). Ezt nevezik egyébként „független ventil-rendszernek” (”independent valve system”).

Ennek egy továbbfejlesztett változata volt a „Multi-Bell-Trombone” szintén Sax-tól, amikor minden „fekvés” külön tölcsért kapott.

Ha már a ventiles harsonáknál tartunk, akkor lássuk a „normális” ventiles harsonát is. Amint láthatjuk, a hangszer követi a hagyományos testvére vonalait, csak a tolócső helyett dugattyús ventil szerkezet van ráépítve. Természetesen építettek belőle forgó szelepeset is, sőt Németországban, Ausztriában és Cseh-országban a 19. században szinte kizárólag ilyen létezett.

Dugattyús harsona   “Reisser” forgószelepes harsona (Németország 19. század)

És természetesen vannak olyan hangszerek ahol a billentyűk és tolóka együtt található meg. Ez az extrém hangszer Maynard Ferguson nevéhez és a Holton céghez fűződik, és tudtommal két méretben gyártották: szoprán („Firebird Trumpet”) és tenor („Superbone”).

Superbone Firebird Trumpet

És ha már eljutottunk idáig érdemes elgondolkoznunk, hogy meddig ventiles harsona egy hangszer és mikor trombita, vagy tenorkürt?

JazzBone (Amati): hagyományos harsona tölcsérrel és dugattyús ventiles rendszerrel építették. Ez a hangszer a hagyományos ventiles harsona felépítését követi.
JazzBone (DEG): ez is ventiles harsona, de már jobban összetekerték és amint látható, a tölcsére sokkal kónikusabb, ami a hang tónusát a tenorkürthöz közelíti.
Marching Trombone vagy Flugelbone (Blessing): teljesen összetekerve, már erősen hasonlít a basszus-trombitához, harsona mivoltát már csak a harsona fúvóka és az ennek köszönhető hangja jelzi.  

Összehasonlításképpen itt van két basszus-trombita. A hasonlóság elég szembetűnő.

Német típusú basszus-trombita Basszus-trombita (Bach)

És egy másik érdekes hangszer: a Herald-trombiták mintájára épített „Herald-Tenor-Trombita” („B” hangolású) a Besson-tól, amit nevezhetnénk akár Herald-harsonának is.

És most nézzük meg, hogy mi történik, ha másfelé csavarjuk a csöveket.

Ha keresztezzük az eufoniumot és a harsonát megkapjuk a „Trombonium”-ot.

A King kezdte el gyártani az 1930-as években. Ezt a hangszert kimondottan olyan menetzenekaroknak készítették, akik nem tudták használni a harsonákat a rossz terep viszonyok miatt, de nem szerettek volna lemondani a harsona hangjáról.

Ez a hangszer annyira sikeres lett az 1950-es években, hogy számos jazz együttesbe is bekerült, játszott rajta J.J. Johnson és Kai Winding is.

 
  Ha Verdi operát hallgatunk, biztosan találkozhatunk a „Cimbasso”-val a mély-rezes szekcióban. A baloldali képen egy a kontrabasszus-harsonára emlékeztető hangszer látható, ami szintén a harsonák családjába tartozik.

 

1639-ben építette Georg Nicolaus Oller Stockholmban

 

És, ha már a basszus, kontrabasszus lágerben játszó hangszerekről beszéltünk, itt érdemes megjegyezni eme hangszerek problematikáját. Ha egy B-kontrabasszus hangszert szeretnénk építeni annak hossza: 5 méter 83,4 centiméter, amint az első képen is látszik (kontrabasszus szakbut).

Kontrabasszus szakbut

Ez a hossz már komoly problémát jelent a hangszerépítőknek, nem besszélve arról, hogy a tolóka is 60 cm helyett kb. 120 cm-t kell, hogy csússzon a hetedik fekvésig. Ennek ellenére pár mester megpróbálkozott a hangszer megépítésével:

 

Schmittschneider dupla tolókás kontrabasszus harsonája

Helikon stílusú, dupla tolókás kontrabasszus harsona

1823-ban készítette el Párizsban A.A. Schmittschneider ezt a dupla tolókás kontrabasszus harsonát, amivel még abban az évben ezüstérmet is nyert. A tolókát duplán csavarva nem kell 120 cm-t csúsztatni csak 60 cm-t, mint a tenor hangszeren. A tölcsére az övének felfelé állt, de ahogy látható, összetekerhették azt helikon formájúra is, hogy a hangszert könnyebb legyen tartani.   De gyártottak, normál harsona alakkal is, mint a Boosey féle hangszer a 19. század végéről.

Boosey féle kontrabasszus harsona

És engedtessék meg nekem, hogy a végére hagyjam a számomra legérdekesebb hangszert a „buccin(e)”-t, ami nem tévesztendő össze a római „buccina”-val. A buccin kiejtésében nem nagyon van egyetértés, ezért felsorolnám a legelterjedtebb kiejtéseket: „buszan”, „buzan”, „buzín” és “bukszin.”

Római buccina Buccin(e)

Sajnos a megszületéséről semmilyen adat nem maradt fenn, de Hector Berlioz partitúrájában 1824-ben már feltűnik a hangszer a „Messe solennelle” művének „Kyrie and Resurrexit” tételében, és az is tudott, hogy a buccin a katonazenekarok kedvelt hangszere volt Franciaországban. Parádéknak, fesztiváloknak és ünnepségeknek volt fontos résztvevője a francia forradalomtól (1789) kezdve a 19. század közepéig.

Formáját tekintve a harsonára emlékeztet egy kígyót vagy sárkányt ábrázoló tölcsérrel, amit élénkvörösre, zöldre vagy aranyra festettek. A hangszer érdekessége volt, hogy a kígyónak vagy a sárkánynak volt egy kiálló fém nyelve is, ami a vonulás és játék alatt csapdosott.

A buccin hangja olyan, mintha a harsonát és vadászkürtöt vegyítettük volna össze. Halk játéknál nagyon melegen szólt, mert a fej része kalapált cinből vagy nagyon vékony rézből készült, de az extrém fortissimo-ra is képes volt.

Amikor a Nemzetközi Harsona Szövetség „International Trombone Association” megalakult 1972-ben ezt a hangszert választották logójuknak.

Finale

Amint láthattuk a harsonák családja szerteágazó. Különböző típusok alakultak ki az idők folyamán. Különböző hangolásban (méretben) épültek, és számos konstrukciós változata is van. Ettől függetlenül elmondhatjuk, hogy a 20. századra kialakult „sztenderd” harsona típusok a következők:

Esz-Alt B-Tenor  B/F-Tenor/Basszus B/F/Gesz-Tenor/Basszus

Ha valaki szeretne szakbuton játszani, annak is van lehetősége vásárolni –még ma is – hangszert. A szakbutot manapság is gyártják Németországban, az Ewald Meinl cég. Mivel ezek mesterhangszerek, olyanra gyártják, amilyenre a megrendelő kéri, de az alaphangolások az Esz-alt, B-tenor és az F, Esz vagy D-basszus. Számos régi-zene együttes játszik e hangszereken ma is. A barokk művek ezeken a hangszereken szólnak meg legautentikusabban.

Verdi vagy Puccini operáját hallgatva, ma is találkozunk a cimbasso-val, amit nem szokás basszus harsonával vagy tubával helyettesíteni. A hangszert a Thein cég ma is gyártja, bizonyítva a hangszer 1831-es premierje óta tartó sikerét.

Örömmel tapasztalom, hogy egyre nagyobb igény van az autentikus hangzás megközelítésére, és ehhez nélkülözhetetlenek a régi hangszerek újbóli felfedezése. Nem beszélve arról, hogy egy érdekes színfoltjai a zenekaroknak, és méltán tagjai a harsonák büszke családjának.

Felhasznált irodalom

 • Anatomy of the Orchestra (Norman Del Mar) 1983 London: Faber & Faber. ISBN 0-520-05062-2
 • Brass Instruments: Their History and Development (Anthony Baines) 1980. London: Faber & Faber. ISBN 0-571-11571-3
 • Die Instrumentation: Teil 8 Posaune (Hans Kunitz) 1959. Leipzig: Breitkopf & Härtel. ISBN 3-7330-0009-9
 • Die Musik in Geschichte und Gegenwart (Friedrich Bluhme) 1962. Kassel: Bärenreiter.
 • Encyclopédie de la musique et Dictionnaire du Conservatoire (Albert Lavignac) 1927. Paris: Delagrave.
 • Instrumentation and Orchestration (Alfred Blatter) 1997. Belmont: Schirmer. ISBN 0-534-25187-0
 • La tromba e il trombone (Carlo Arfinengo) 1973. Monza: Edizioni Bérben E.1869B.
 • The Trombone London (Trevor Herbert) 2006. Yale University Press. ISBN 0-300-10095-7
 • The New Grove Dictionary of Music and Musicians (Stanley Sadie és John Tyrrell) 2001. London: Macmillan. ISBN 0-19-517067-9
 • Orchestral Performance (Christopher Adey) 1998. London: Faber & Faber. ISBN 0-571-17724-7
 • Talking about the Trombone (George Maxted) 1970. London: John Baker. ISBN 0-212-98360-1
 • The Cambridge Companion to Brass Instruments (Trevor Herbert és John Wallace (1997). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-56522-7
 • Trombone Technique (Denis Wick) 1984. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-322378-3
 • The Grove Dictionary of Music and Musicians (George Grove) 2001. ISBN 1-56159-239-0
 • The Trombone: The Instrument and its Music (Robin Gregory) 1973. London: Faber & Faber. ISBN 0-571-08816-3
 • The Trumpet and Trombone (Philip Bate) 1978. London: Ernest Benn. ISBN 0-510-36413-6
 • The World of Baroque & Classical Musical Instruments (Jeremy Montagu) 1979. New York: The Overlook Press. ISBN 0-87951-089-7
 • The World of Romantic & Modern Musical Instruments (Jeremy Montagu) 1981. London: David & Charles. ISBN 0-7153-7994-1
 • The World of Medieval & Renaissance Musical Instruments (Jeremy Montagu) 1976. New York: The Overlook Press. ISBN 0-87951-045-5