Horváth Adrián: Fúvószenekari hangszerelés

5.000 Ft

Kategória:

Leírás

Pályafutásom alatt számos hangszerelést készítettem kamaraegyütteseknek és fúvószenekaroknak, amiket mára a világ számos országában játszanak. A főiskolai hangszerelés órák és saját tapasztalataim alapján egyre jobban megismertem a fúvószenekari hangszerelés technikáját. Rengeteg művet volt szerencsém megtanulni, elemezni, amik mind újabb és újabb utakat tártak fel előttem. Úgy látom, hogy hazánkban máig töretlen népszerűségnek örvend a fúvószene, ezért szükséges, hogy karmestereink olyan tudással rendelkezzenek, amely lehetővé teszi egy hangszerelés elkészítését is. Gondoljunk csak arra, hogy legtöbbször saját zenekarihangszerösszeállításunk nem esik egybe az oly nehezen beszerzett kotta hangszerösszeállításával, vagy az eljátszani kívánt műből egyszerűen nem is létezik fúvós letét. Ilyenkor egy teendő van, tollat kell ragadni (vagy a számítógép klaviatúráját) és meg, vagy át kell írni a zeneművet.

De hogyan?

Mivel magam is tapasztaltam, hogy ma Magyarországon nem lelhető fel – a mai kornak megfelelő – magyar nyelvű irodalom, elhatároztam, hogy összegyűjtöm azokat az információkat, amik a régi tanulmányokban, könyvekben még fellelhetők és máig aktuálisak lehetnek és ezt kibővítve saját tapasztalataimmal, majd papírra vetem, hogy a mai kor karmesterének hasznos tanácsokkal szolgálhassak.

Tanulmányomban a fúvószenekarban előforduló minden jelentősebb hangszert igyekeztem a teljesség igényével bemutatni. A hangszerelés tárgykörében minden olyan témát próbáltam érinteni, amelynek gyakorlati haszna lehet a hangszerelés kapcsán. A hangszerelési technikákat elismert zeneszerzők és hangszerelők példájából merítettem, hogy minél érthetőbbek legyenek az elméleti részek. Természetesen ahány hangszerelő, annyi megoldási forma lehetséges, ezért ebben a munkában olyan gyakorlati tanácsokat próbálok adni, amik támpontok lehetnek, és amely lehetőséget ad a tudás megalapozására és a helyi viszonyokhoz való alkalmazásához.

Úgy gondolom, kollégáim örömmel fogják lapozni ezt a munkát. Hiszem, hogy sokat tanulhatnak belőle azok is, akik még nem éreztek annyi elhivatottságot magukban, hogy belefogjanak egy hangszerelésbe és azok is, akik már maguk is gyakorolják a hangszerelés mesterségét.

További információk

Szerző/zeneszerző